Ammuta ebaküdoonia tervistavat väge! Viljad, lehed, võrsed, õied, koor ja seemned – kasuta neid kõiki

Aive Luigela
Peale C-vitamiini leidub viljades ka B-grupi vitamiine, karotenoide ja flavonoide. | Shutterstock

Ebaküdooniat pannakse eelkõige hapu maitse pärast hoidistesse, kuid kogu taimel on tervistav vägi, mida oleks mõistlik endasse ammutada.

Jaapani ebaküdoonia (Chaenomeles japonica), mida meil kutsutakse lihtsalt ebaküdooniaks, väärib senisest suuremat austust, sest ta on võrdne võistleja lõunamaise sidruniga. Ebaküdooniat on aastaid kasvatatud meil aias rohkem ilupõõsana ja peljatud kõvu, hapu maitsega vilju. Asjata, sest need on suure ravi- ja toiteväärtusega.

 

Rohkesti C-vitamiini
 

Meil kasvatatakse peamiselt näsalist ehk Jaapani ebaküdooniat. Paljuseemnelised meeldiva aroomiga õunviljad ei ole toorelt söödavad, sest need on liiga hapud ja pektiinainete tõttu kootava toimega. Suure happesisalduse tõttu võib ebaküdoonia vilju kasutada sidruni asemel. Seetõttu nimetataksegi neid põhjamaisteks sidruniteks ja C-vitamiinigi on neis sama palju kui sidrunis, mõnes sordis isegi rohkem. Meie kliimas valmivad viljad hilissügisel, enamasti oktoobrikuus.

 

Suure toiteväärtusega
 

Ebaküdooniast saab kasutada kõike: vilju, lehti, võrseid, pungi, õisi, koort ja seemneid. Viljades on puuviljahappeid, kõige rohkem sidrunhapet. C-vitamiini sisaldus varieerub – 50-100 mg 100 grammis, kusjuures viljakoores on seda peaaegu 3 korda rohkem kui viljalihas. Peale C-vitamiini leidub viljades ka B-grupi vitamiine, karotenoide ja flavonoide. Viljalihas on pektiin- ja parkaineid, vähe aga suhkruid.
Rohkesti sisaldavad viljad eeterlikke õlisid, bioflavonoide ning mikroelementidest kõige rohkem kaaliumi, rauda ja vaske. Organismile vajalikke aineid saame ka näiteks lehtedest, koorest ja seemnetest.

 

Säilitab ja tervistab
 

Seemnetest puhastatud viile võib talveks panna purki kihiti suhkru või meega ja kasutada nagu sidrunit. Üldiselt aga on ebaküdooniat ikkagi kõige parem kasutada hoidistes, kuhu tema hapu maitse sobib. Segahoidistes ei ole ebaküdoonia hea ainult maitse tõttu, vaid sellepärast, et ta on tugev konservant ja aitab paremini säilitada. Ühtlasi on sellisel hoidisel ka ravitoime.
Viljad säilivad suletud purgis külmas vees, pimedas ja jahedas ruumis aasta ringi. Ülejäägi võib ka sügavkülmutada: pane seemnetest puhastatud viilud karpidesse suhkruga paariks päevaks seisma; kui need on alla vajunud, lisa uusi, kuni karp saab täis. Sügavkülma pane siis, kui suhkur on sulanud.
Lehti ja riivitud vilju võib tee jaoks ka pimedas kohas tuuletõmbuses kuivatada.
Saab teha ka siirupit, mida on mugav kasutada jookides, tee sees ja magustoitudes.

 

Ka seemned on kasulikud

Pähklimaitselised seemned on mineraalainerikkad: palju leidub joodi, rauda ja kaaliumi. Nagu kõik seemned, on ka ebaküdooniaseemned olulised kiudainete ja E-vitamiini andjad. Sellepärast tasub neid talveks kuivatada. Seemned tulevad kergesti viljast välja ja nende kogumisega pole suurt vaeva.
Enne kasutamist tuleks kuivatatud seemned jahvatada kohviveskis, sest siis saab organism nendest kõik vajaliku kätte. Seemneid sobib lisada hommikupudrusse, saiasse, kuklitesse, pannkookidesse; riputada toorsalatitele ja kookidele või pirukatele enne ahjupanekut.

* Seemned tugevdavad organismi ja parandavad naha väljanägemist.

* Kilpnäärmetalitluse turgutamiseks on soovitatav süüa neid veega segatult (1 sl jahvatatud seemneid päevas) või toidu sees.

* Seemned korrastavad seedimist, eriti vanemas eas.

 

Lehed ja võrsed raviks
 

Noored lehed on meeldivalt hapuka maitse ja kõrge toiteväärtusega. Noortes lehtedes on C-vitamiini rohkem kui viljades, hiljem puitunult neil enam sellist väärtust ei ole. Eriti head on need kõrvitsa- ja õunasalati lisandina.
Ka sügisel olevaid noori kasve ja ka vanemaid lehti võib lisada kurkide hapendamisel ja kabatšokkide konserveerimisel. Samuti võib lehti kuivatada ka talvise tee tarbeks, mis on väga maitsev, mõnus hapukas jook ka külmalt.

Lehed ja võrsed on abiks tugiraviks siis, kui on:

* jämesoolehaavand;
* soole- ja limaskestapõletik;
* ainevahetushäired;
* kehv seedimine.

 

Viljadel eriline mõju

Tänu suurele toiteväärtusele ja bakteri vastasele toimele võib vilju tarvitada nii profülaktikaks kui ka haiguste leevenduseks.

* Tugevdavad organismi kaitsevõimet.
* Normaliseerivad südame- ja veresoonkonna tegevust.
* Korrastavad seedimist.
* Ergutavad neerude, maksa ja mao tööd.
* Suurendavad vee eritumist organismist.
* Vähendavad pahaloomuliste kasvajate riski.
* Aitavad alandada kõrget kolesterooli.
* Puhastavad organismi jääk- ja mürkainetest.

shutterstock_1450500.jpg

Ka õied ja pungad lähevad ravi eesmmärgil käiku.
Shutterstock
Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid