Filorull suvikõrvitsa ja fetaga (banitsa-pirukas)

Pille Petersoo
Suvikõrvitsa-fetatäidisega banitsa-pirukas. | Juta Kübarsepp

Bulgaaria köögist pärit mõnus filotainapirukas, mida võib teha kas kihiti või spiraalina. Siin viimane variant, täidiseks suvikõrvits ja fetajuust. Bulgaarias serveeritakse banitsat hommikusöögiks, lisandiks jogurt või hapupiimajook. Banitsat võib serveerida nii soojalt kui ka külmalt, aga soojalt on see maitsvam.

Tarvis läheb:

400 g filo-tainast
50 g sulatatud võid
1 tl köömneid

Täidis:

1 sl rapsi- või oliivõli
1 sibul
600-700 g suvikõrvitsat
200 g (lambapiimast) fetajuustu
2 lahtiklopitud muna
suur peotäis värsket tilli

Sulata filotainalehed (ära neid selle jaoks karbist välja võta, sest õhu käes muutuvad filolehed kiiresti kuivaks ja rabedaks). 

Kui suvikõrvits on ülekasvanud, siis uurista pehme seemnetega osa välja. Haki ülejäänud suvikõrvits peenelt, haki sibul. Prae pannil väheses õlis pehmeks, maitsesta soola ning hakitud tilliga. 

Vooderda 26-30 cm läbimõõduga pirukavorm küpsetuspaberiga (kui on lahtikäiv vorm) või määri õliga (kui on kinnine vorm). Tõsta kõrvale.

Klopi kausis munad lahti, murenda juurde fetajuust. Lisa praetud sibula-suvikõrvitsasegu. Segu peab olema selline parajalt paks ja parajalt vedel :)

Tõsta filotainalehed enda ette. Piserda pealmine leht kergelt sulavõiga, siis tõsta lusikaga täidist tainalehele siia-sinna (umbes 3-4 supilusikatäit). Keera filoleht pikemast servast alates õrnalt rulli.

Esimene pikk filotainarull keera teokujuliselt kokku ja aseta vormi keskele. Jätka filolehtede sulavõiga pintseldamist, täidisega katmist ja rullimist ning iga järgneva rulliga jätka vormi keskel olevat spiraali.  

Kui vorm on kenasti spiraaliga täidetud, siis pintselda pealt ülejäänud sulavõiga ning puista peale köömneid. 

Küpseta 200kraadises ahjus umbes 25-30 minutit, kuni pirukas on pealt kaunilt kuldpruun.

Sarnased artiklid