Kuuele
250 g pakk filotainalehti (u 12 lehte)
u 1 dl suhkrut
tuhksuhkrut
kuni 100 g sulavõid
Õunatäidis:
4–6 suuremat õuna
3 sl suhkrut
60 ml armanjakki või muud head konjakit
1–2 sl sidrunimahla
Tõsta tainalehed kinnises pakis varakult sügavkülmast külmkappi sulama. Ära pakki ava (selles on tavaliselt kaks kiletatud rulli, mõlemas umbes kuus filotainalehte).
Koori õunad, eemalda südamik ja lõika õunad neljaks. Siis lõika õhukesteks viiludeks ja pane kaussi. Lisa sidrunimahl, suhkur ja konjak. Sega ja lase umbes tund aega maitsestuda.
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Määri umbes 25 cm läbimõõduga pirukavorm võiga. Sulata ülejäänud või.
Nüüd ava üks pakkidest ja laota enda ette. Pintselda pealmine leht sulavõiga, siis tõsta see leht pirukavormi. Pintselda järgmine leht sulavõiga ja tõsta see vormi eelmisest 30 kraadise nurga all. Jätka pintseldamist ja ladumist, kuni kuus filotainalehte on vormi laotud ja kogu vormi põhi ühtlaselt kaetud.
Tõsta õunatäidis vormi, laota ühtlaselt laiali. Pööra alumiste tainalehtede servad üle täidise, pintselda pealt sulavõiga.
Nüüd ava teine tainaleherull. Pintselda pealmine leht sulavõiga ja puista ühtlaselt peale teelusikatäis suhkrut. Nüüd kortsuta filotainaleht kokku ning aseta see õunatäidisele.
Pintselda järgmine tainaleht võiga, puista peale teelusikatäis suhkrut, siis kortsuta kokku ja aseta õunatäidisele eelmise tainalehe kõrvale. Jätka, kuni kõik tainalehed on pintseldatud, suhkrustatud ja kortsutatud ning õunatäidisele asetatud.
Kui sulavõid üle jääb, siis nirista see koogile kõige peale.
Küpseta 180-kraadises ahjus 30–35 minutit või kuni õunakook on pealt kuldpruun. Ära lase kõrbema!
Pastis gascon on maitsev nii soojalt kui ka jahtunult. Enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut, soovi korral võid peale piserdada ka veidi konjakit.
Nipp: Kui soovid kooki serveerida samas vormis, siis järgi retsepti. Kui soovid tõsta koogialusele, siis aseta koogivormi pikk ja lai küpsetuspabeririba, mille abil on kooki pärast lihtne koogialusele tõsta.