Jõulurosetid ehk piparkoogikrustaadid

Kodu&Aed
Kodu&Aed arhiiv

Kunagi väga levinud talviste pühade rikkalikud küpsised saavad piparkoogivürtsidega eriti jõululikuks.

Rasvaküpsetised on tuntud nii mõneski maailma paigas, kuid eriti populaarsed on need maiustused olnud Skandinaavias, eelkõige Rootsis ja Norras, ning seda just jõuluajal. Nõnda ka krustaadid ehk rosetid. Ka Eestis on olnud rasvas küpsetatud kurepesad, seakõrvad või krustaadid üsna tuntud, kuid viimasel ajal neid enam kuigi sageli ei kohta. Siiski võib arvata, et paljudes kodudes on kusagil kapipõhjas krustaadiraud alles. Just paras jõuluajal välja otsida ning unustatud krõbedad maitsed ja ahvatlevad lõhnad majja tuua.

 

Piparkoogikrustaadid

 

100 g jahu

1 sl suhkrut
0,5 tl piparkoogimaitseainet

2 dl piima

1 muna

35 g sulatatud võid

(sortsuke viina või konjakit)

küpsetamiseks 1 l õli

peale sõelumiseks tuhksuhkrut

 

Sega jahu, piparkoogimaitseaine ja suhkur, lisa piim, sega ühtlaseks ning lisa lahti klopitud muna ja veidi jahutatud sulavõi.

Pane tainas tunniks ajaks külmkappi. Enne küpsetama asumist võid tainasse segada sortsu viina või konjakit, saad eriti krõbedad küpsised.

Kuumuta paksupõhjalises potis õli (õli temperatuur peaks olema umbes 180 kraadi), lase krustaadiraual õlis korralikult kuumeneda, kasta kolmveerandi ulatuses tainasse (tainas jääb õhukese kihina kuuma raua külge) ja küpseta õlis kuldseks.

Tõsta valmis küpsised köögipaberile, jahtunud krustaatidele sõelu peale tuhksuhkrut.

Sarnased artiklid