Kodune kommitegu | Puuviljapastilaa

Veronika Nuter
Puuviljapastilaa. | Juta Kübarsepp

Rõõmusta lapsi ja üllata iseennastki ning võta mooside-mahlade tegemise kõrval ette ka üks kodune kommitegu. Luuviljalistest valmistatud maius sisaldab üllatavalt vähe suhkrut ja sa võid mõnusaid ampsusid tuunida meelepäraste toitvate ja tervislike seemnete-pähklitega.

Tarvis läheb:

1 kg kividest puhastatud ploomide, kirsside, aprikooside, alõtšade või muude puuviljade kohta:
100 g suhkrut
1–2 sl koriandriseemneid
(1 dl purustatud Kreeka pähkleid)

 

Puista loputatud-puhastatud kivideta puuviljadele suhkrut ja jäta seisma, kuni neist hakkab nõrguma mahla.

Tõsta pott tasasele tulele hauduma ning keeda ilma kaaneta ja aeg-ajalt segades võimalikult tummiseks püreeks.

Hõõru püree soojana läbi sõela või kasuta saumikserit. Seejärel sega hulka muist koriandriseemneid ja kui soovid, lisa ka purustatud pähkleid.

Lase püree uuesti keema, seejärel mikserda või klopi vispliga kõik korralikult läbi.

Vala segu suuremasse tihedast puuvillasest või linasest riidest kotti ja mähi pealt kinni. Nõruta esmalt tund või paar, seejärel seo kott pealt korralikult kinni, vajuta lapikuks ja võimalikult õhukeseks ning jäta 3–5 ööpäevaks jahedamasse varjulisse kohta tugeva vajutise alla seisma.

Eemalda valmis pastilaalt vajutis, paki see ettevaatlikult välja ning lõika väiksemateks tükkideks. Pintselda tükkide pealispind toiduõliga üle ja veereta neid seejärel purustatud koriandri- vm seemnetes, soovi korral võid lisada ka muid vürtse ja purustatud Kreeka pähkleid.

Säilita küpsetuspaberisse pakitud pastilaad kuivas jahedas kohas otsese päevavalguse eest kaitstuna.

Nipp: Pastilaa lõplikku kuivamist võib kiirendada poolpaokil uksega ahjus madalal temperatuuril või õues kuuma päikese ja õhu käes hoidmisega.

Sarnasel moel saad pastilaad teha ka õuntest ja pirnidest. Vürtside ja seemnetega ole loov. Proovi näiteks purustatud aniisi-, seesami- või mooniseemneid, aga ka kodumaised köömned on huvitavad.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid