Kokka nullkuluga. Arbuusikooremoos

Pille Enden
Jaan Heinmaa

Nullkulu põhimõttel kokkamine, nii et midagi ei jää järele ega lähe raisku, on popp. Mahlase ja magusa arbuusiga maiustades jääb sellest paratamatult päris suur kogus koori alles. Et need äraviskamisele ei läheks, tasub neist hoopis moosi keeta.

Hea põhjus on ka see, et arbuusikoore valge osa on sama toitev või vaat et toitvamgi kui arbuusi punane viljaliha. See sisaldab mineraalaineid, antioksüdante ja vitamiine, selles on märgatavalt A-, B6- ja C-vitamiini ning kaaliumi ja tsinki.

 

Arbuusikooremoos

1 liiter

valmistusaeg 1,5 tundi

 

1,5 kg arbuusi

2 banaani

1 sidruni mahl ja riivitud koor

1 hapu õun

1 dl suhkrut

 

Lõika ära arbuusi viljaliha, nii et umbes 5 mm osas jääb seda koore külge. Lõika ära arbuusikoore roheline osa – seda ei ole rohkem vaja.
Lõika arbuusikoor natukese viljalihaga 1 cm suurusteks kuubikuteks ja pane potti. Lisa tükeldatud banaanid, sidrunimahl ja -koor ning suhkur. Sega läbi ja jäta seisma vähemalt 30 minutiks, aga võib ka pikemalt.

Tõsta pliidile ja kuumuta, kuni segu hakkab podisema. Alanda kuumus madalaks ja lase 25–30 minutit kaane all keeda. Sega aeg-ajalt. Kui koor on täiesti pehme, püreesta keedus saumikseriga. Pane tagasi pliidile ja keeda veel 10–15 minutit, kuni moos on parajalt paks. Tõsta purkidesse ja sule.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid