Kõrvitsaga pajasai

Pille Enden
Jaan Heinmaa

Selle saia valmistamine ei ole keeruline, aga vaja on varuda piisavalt aega, sest tainas tahab pikalt, üle öö kerkida. Küpsetamiseks on parim malmpada, mis jagab soojust ühtlaselt. Kõrvits annab saiale ilusa kollase värvi.

Kuuele

Valmistusaeg 25 minutit + 13–15,5 tundi kerkib + 60–70 minutit ahjus

250 g kõrvitsat

2 dl sooja vett

1,5 tl soola

0,5 sl mett

0,5 tl kuivpärmi

6 dl nisujahu + vormimiseks

3 sl kõrvitsa- või muid seemneid

 

Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane kõrvitsatükk ahju ja küpseta 20–25 minutit, kuni on pehme. Lase jahtuda. Püreesta kõrvitsa viljaliha. Pane kaussi, lisa vesi, sool ja mesi ning sega läbi.

Sega pärm jahu hulka. Kalla 2 dl jahu tainasse ning sega ühtlaseks. Nüüd lisa veel 2 dl jahu ja sega taas ühtlaseks. Lisa ülejäänud jahu ning sega, kuni tainas on ühtlane ja elastne. Vormi palliks, pane kaussi ja kata toidukilega. Lase 12–14 tundi toatemperatuuril (mitte väga soojas) kerkida, kuni maht kahekordistub.

Tõsta tainas kausist jahusele lauale. Nüüd rebi tainatükki kõigepealt endast eemale pikaks, siis keera rebitud osa ülejäänud tainale peale. Tee tainaga nii igast küljest.

Vormi tainas palliks. Aseta rohke jahuga üle puistatud kerkekorvi või rätikuga kaetud (et kerkinud tainas kenasti pärast välja tõsta) ja jahuga üle puistatud kaussi. Kata rätikuga ja lase veel 1–1,5 tundi kerkida.

Kuumuta ahi 220 kraadini. Lõika küpsetuspaberist paja põhja suurune tükk. Pane pada 10 minutiks ahju sooja.

Võta pada ahjust. Aseta lõigatud paber tainale, pane peale suur taldrik või lõikelaud ja keera kauss kiiresti tagurpidi, nii et tainas jääb paberile.

Tõsta tainas ettevaatlikult patta. Tee käed märjaks ja patsuta tainas õrnalt veega kokku. Puista peale seemned.

Kata kaanega, tõsta ahju ja küpseta 20 minutit. Võta kaas pealt ja küpseta veel 20–25 minutit. Tõsta sai ettevaatlikult pajast välja ning lase restil jahtuda.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid