Kuidas teha kindlaks laktoosi- ja gluteenitalumatus?
kodus.ee
On suur vahe, kas on lihtsalt gluteenitalumatus või sellest tekkinud haigus, tsöliaakia. | Shutterstock

Üha rohkem süüakse-juuakse laktoosita ja gluteenita tooteid, sest inimesed ise väidavad, et neil on talumatus. Kuidas laktoosi- ja gluteenitalumatuse saab kindlaks teha? Kas ainult vereprooviga?

Kui allergiat mõne toiduaine suhtes saab välja selgitada tõesti nii, et jätad selle menüüst välja ja allergianähud kaovad, siis talumatustega on asi keeruline, sest nende korral on seedevaevused sageli üsna ühesugused. 

Arsti (gastroenteroloogi) vastuvõtule pöördub üha nooremaid inimesi, kes on endas kindlad, et neil on laktoosi- või gluteenitalumatus, mille tõttu on nad hakanud tarvitama laktoosita piimatooteid või vältima teravilja. Ometi ei ole vaevused kadunud, sest tihti võivad raskustunne ja valu kõhus, gaasid või kõhulahtisus tulla hoopis näiteks äreva soole sündroomist.

Sellepärast on vaja teha uuringud. Laktoositalumatuse diagnoosimiseks piisab vereproovist, piimasuhkru imendumise uurimisest. Kui see on analüüsi põhjal normaalne, siis on kõik korras ja laktoositalumatust ei ole.

Tundlikkust teraviljavalgu ehk gluteeni suhtes näitavad kõigepealt antikehad veres, selle proovi saab teha perearst. Kuid alati ei anna ka vereanalüüs täit selgust ning vajaduse korral saadab perearst inimese edasi gastroenteroloogi juurde.

On vahe, kas on lihtsalt gluteenitalumatus või sellest tekkinud haigus, tsöliaakia. Selle väljaselgitamiseks võtab gastroenteroloog kaksteistsõrmiku alanevast osast koetüki ja saadab laborisse: see näitab ära, kas peensoole limaskestas on niisugused muutused, mis on iseloomulikud ainult sellele haigusele. Ilma koeproovita tsöliaakiat diagnoosida ei saa.

Allikas: Kodutohter