Kumb on kokkamisel parem — roostevaba teras või alumiinium?
Sisuturundus
Gaasipliit on üldiselt kuumema tulega ja seega teflonile ohtlikum
Gaasipliit on üldiselt kuumema tulega ja seega teflonile ohtlikum | Shutterstock

Maitsva toidu valmistamiseks potte ja panne valides tuleks pöörata tähelepanu ka materjalile. Millal tuleks seejuures eelistada just roostevaba terast?

Uue poti valikul tasub teada, kuidas ja milleks seda kasutatakse. Samuti on mõni pott parem kastme tegemiseks, teine pudru valmistamiseks ja kolmas kartulite keetmiseks. Anuma valikust võib teinekord sõltuda isegi valmistatava toidu tervislikkus.

Kas roostevaba või alumiinium?

Alumiiniumist ja roostevabast terasest potte ja panne on esmapilgul raske teineteisest eristada. Need erinevad aga mitme omaduse poolest. Seejuures pole üks teisest otseselt parem ning mõnel puhul on ka roostevabal potil alumiiniumist põhi (või vasknõul alumiiniumist sisu).

alumiiniumpotid_hendi.jpg

Hendi alumiiniumpotid
Hendi alumiiniumpotid
Gastro

Alumiiniumist potid ja pannid:

Plussid: Kerge, soojeneb kiiresti üles ning samuti jahtub kiiresti. Seetõttu on alumiiniumist pann kiiremate toitude valmistamiseks mugavam ja ökonoomsem. Mitmekihilise põhjaga alumiiniumanuma põhi kuumeneb ühtlaselt ka siis, kui kuumutatakse vaid nt keskelt.

Miinused: Vähem vastupidav, sest alumiiniumit on kergem kraapida kui roostevabast terasest potti. Samuti võib põhja kuju lihtsamini deformeeruda. Tasub ka tähele panna, et tänapäevased alumiiniumpotid on kaetud kaitsva oksüdatsioonikihiga, kuid selle kadumisel (kraapides või ülekuumutamisel) hakkab alumiinium hapetega reageerima ja satub toitu. Õnneks pole see kohe elukohtlik ning pea iga küpsetusanumaga (eelkõige sellega hooletult ümber käies) võib esineda teatud ainete sattumist toitu ja organismi.

roostevabad_potid_hendi.jpg

Roostevabad potid Hendi
Roostevabad potid Hendi
Gastro

Roostevabast terasest potid ja pannid:

Plussid: Raskem (ehk stabiilsem). Alumiiniumist vastupidavam. Kannatab kõrgemat kuumust ja sobib seetõttu paremini ahjus küpsetamiseks. Aeglasem jahtumine on eelisteks näiteks järelküpsetamisel või toidu soojas hoidmisel. Kuna soojus ei levi niivõrd hästi, võivad roostevaba poti sangad püsida jahedad.

Miinused: Üles soojenemine ja jahtumine võtab aega, ehk kiirema toiduvalmistamise jaoks on alumiinium mugavam. Samuti soojeneb ja seega ka küpsetab ebaühtlasemalt.

Järeldus:

Kiirema toiduvalmistamise jaoks on mugavam kasutada alumiiniumnõud. Roostevaba teras on aga turvalisem, vastupidavam ning talub kõrgemat (nt ahju) kuumust.

Hooldamine

Küpsetamisel on nii roostevabade kui ka teiste anumate puhul oluline vältida kahjustavat ülekuumutamist (kuigi roostevabad potit on selles osas tugevamad kui alumiiniumist). Samuti tuleks kasutada puidust või silikoonist pannilabidaid või näpitsaid.

Pottide pesemise puhul tuleks igat potti pesta selleks sobiliku vahendiga. Näiteks on metallist hari rahvakeeli teflonkattega panni jaoks hukatuslik, kuigi see pole hea valik ka ei roostevabale ega alumiiniumist potile. Roostevaba pott on vastupidavam kui alumiiniumist pott, kuid kriimud vähendavad igal juhul poti kvaliteeti. Kriimustatud potile jääb toit kergemini kinni, mistõttu on pott raskemini pestav.

shutterstock_1113393845_1.jpg

Alumiinium on õrnem ja kergemini kriimustatav kui roostevaba
Alumiinium on õrnem ja kergemini kriimustatav kui roostevaba
Shutterstock

Mida pead valikul veel teadma:

Panni või poti valikul tasub teada, kas kasutatakse gaasipliiti, tavalist elektripliiti või induktsioonipliiti. Induktsioonipliidi jaoks on spetsiaalsed nõud, kuid tasub jälgida ka gaasi ja elektripliidi erinevusi. Nimelt mõjub gaasipliidi ebaühtlasem kuumus teflonile halvemini. Olulisem on aga vaadata, et anuma põhi oleks elektripliidi puhul olema sellega kontaktis. Väga kumerdunud põhjaga potis ei pruugi vesi isegi keema minna.

Siin tuleb mängu metalli paksus, eelkõige põhjal. Paksemast metallist põhi hoiab oma kuju ega lähe elektripliidi jaoks ebasobivalt kumeraks. Ka selles osas on roostevaba alumiiniumiga võrreldes vastupidavam. Samuti on paksemast metallist põhjaga anumas toidul raskem põhja kõrbeda.

Seega, mida kasutada?

Vastupidavuse osas on kindlamaks valikuks roostevaba. Kiirelt (nt pudru) valmistamiseks tasub aga valida alumiinium. Olulisem on aga see, et õhukese põhjaga pannil või potil kõrbeb toit kergemini põhja ning põhja kuju moondub kergemini. Seda eriti gaasi- või puupliidil, kus on üldiselt tugevam kuumus.

 

 

Sinu köögi eest hoolitseb Gastro. Siit leiad valiku potte, panne ning professionaalset köögitehnikat:

www.gastro.ee

Facebook

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid