Lihtne jõululeib, mis kaob laualt võluväel

kodus.ee
Leiba on hea küpsetada hommikul, siis saad selle õhtul külla minnes kostiks kaasa võtta. | Toomas Tuul

Vanasti ei antud kunagi sooja leiba kohe pere söögilauale. See oli lihtsalt väga maitsev ning nii oleks kogu leivavaru sealsamas nahka pistetud. Purtse perenaise leib on aga just kohe söömiseks!

Juuretisega leivad säilivad õigel temperatuuril ja õigetes hoiutingimustes kuni kaks nädalat, seevastu pärmiga tehtud leib on parim samal päeval.

Leiba on hea küpsetada hommikul, siis saad selle õhtul külla minnes kostiks kaasa võtta.

 

Kiire leib

1 pakk pärmi

1 sl soola (mitte kuhjaga, pigem üldse vähem)

500 g rukkijahu

250 g nisujahu

100 g maltoosat

50 g tumedat siirupit

½ pakki võid

mõni pihutäis rosinaid

peotäis pähkleid

umbkaudu 1,5 l vett

 

Sega omavahel kokku pärm, sool, jahud, maltoosa, siirup, rosinad ja pähklid.

Lisa sulatatud või. Sega taas korralikult läbi.

Lisa sooja vett täpselt niipalju, et tainas oleks paras – mitte vedel, aga ka mitte kõva. See peab olema pehme.

Jaota tainas kahte leivavormi. Pane tunniks sooja kohta kerkima. Poole kerkimise peal suru tainas alla. Kui aeg täis, koputa vormi vastu lauda, et tainas alla kukuks.

Küpseta ahjus 180 kraadi juures üks tund. Ahjud on erinevad, seega kontrolli leiva küpsust. Ahjust võttes lase leival vormis veidi rahuneda.

Taina sisse võid lisada erinevaid seemneid või kuivatatud puuvilju. Retsepti autor arvab: less is more – vähem on parem.

Retsepti autor: Sigrid Välbe

Artikli märksõnad