Nädalalõpp pirukatega. 4 pirukaretsepti
Kodutohter
Pirukad on parim kodune roog nädalavahetuseks. | Shutterstock

Pirukad on parim kodune roog nädalavahetuseks. Laupäeva õhtul võib neid pakkuda külalistele, nautida oma perega lauamänge mängides või televiisorit vaadates. Põhjataina kokkusegamine pole üldse keeruline, kuid veel lihtsam on kasutada valmis tainast.

6 portsjonit

 

Tainas

125 g külma võid

3 dl nisujahu

¼ tl soola

3 sl külma vett

 

Täidis

400 g pastinaaki

1 sl õli

½ tl soola

1 sl siirupit või mett

2 dl riivjuustu

150 g sinihallitusjuustu

2 muna

2 dl hapukoort

25 g Kreeka pähkleid

½ tl musta pipart

 

1. Tee kõigepealt tainas, sest see läheb külmkappi tahenema. Tükelda külm või kaussi, lisa jahu ja sool ning näpi sõrmedega puruseks seguks. Lisa külm vesi ja sega tainas kiiresti kokku, vajuta palliks, mässi kilesse ja pane vähemalt tunniks külmkappi.

2. Tükelda kooritud pastinaagid väikesteks kuubikuteks. Mõõda õli, sool ja siirup ahjunõusse, lisa pastinaagitükid ja sega, et kõik oleks õliga kaetud. Küpseta 220-kraadises ahjus 15 minutit, kuni pastinaagitükid on peaaegu pehmed.

3. Kata lahtikäiva servaga pirukavormi põhi (läbimõõt 25 cm) küpsetuspaberiga ja määri õliga. Rulli tainas õhukeseks ja tõsta vormi. Toesta serv fooliumiribaga, torka kahvliga põhja mõned augud ja küpseta ahjus 10 minutit. Eemalda foolium.

4. Puista põhja pool riivjuustust ja pastinaagitükid ning murenda peale sinihallitusjuust. Sega kokku munad ja hapukoor ning kalla pirukale. Purusta Kreeka pähklid ning puista koos ülejäänud riivjuustuga pirukale. Jahvata veskist peale musta pipart.

5. Küpseta pirukat 200-kraadises ahjus 25–30 minutit ehk kuni täidis on hüübinud ja pirukas pealt kuldpruun.

 

 

18 tükki

 

Tainas

25 g pärmi

5 dl piima

1 tl soola

3 sl suhkrut

12 dl nisujahu

100 g sulatatud võid

 

Täidis

5 dl lihapuljongit

1½ dl pudruriisi

1 sibul

600 g hakkliha

tilk õli

2 küüslauguküünt

1½ tl soola

musta pipart

1 tl paprikapulbrit

½ dl hapukoort

 

Pirukate kinnitamiseks

1 muna

Määrimiseks

sulatatud võid

 

1. Murenda pärm sooja piima sisse. Lisa sool ja suhkur. Lisa nii palju jahu, et tekiks pehme tainas. Sõtku pisut ja lisa sõtkumise ajal sulavõi. Kata kauss rätikuga ja jäta sooja kohta umbes tunniks ajaks kerkima.

2. Aja puljong keema ja vala sellesse riis. Keeda riis pehmeks. Koori ja haki sibul. Pruunista hakkliha pannil tilgas õlis, lisa hakitud sibul ja pressi juurde küüslauguküüned. Maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga. Sega hulka riis ja hapukoor.

3. Sõtku kerkinud tainast jahuga ülepuistatud töölaual. Tee tainast rull ja lõika see 18 osaks. Rulli tükid umbes 12 cm läbimõõduga ümmargusteks ketasteks. Tõsta iga ketta ühele poolele 2 sl hakklihasegu. Määri pirukaservad lahtiklopitud munaga ja keera teine pirukapool peale. Suru kahvliga või näpista ääred korralikult kinni.

4. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 25 minutit. Pintselda kuumad pirukad sulavõiga üle, kata puhta rätikuga ning lase jahtuda.

5. Paku soojade pirukate juurde hakitud sibula ja marineeritud kurgi segu koos hapukoorega.

 

 

8 portsjonit

 

400 g valmis lehttainast

800 g kartuleid

2–3 sibulat

1 sl õli

peotäis tilli

125 g vürtsikilufileesid

2 dl kohvikoort

2 keedumuna

1 sl kilukonservi vedelikku

½ tl valget või musta pipart

soola

150 g riivjuustu

 

1. Sulata külmutatud tainas pakil oleva õpetuse järgi. Keeda kartulid koos koorega pehmeks, jahuta ja koori. Määri 25 × 35 cm suurune ahjuvorm õli või võiga. Rulli tainas vormisuuruseks tükiks ja tõsta vormi. Toesta servad fooliumiga ja küpseta põhja 200-kraadises ahjus 12 minutit.

2. Haki sibulad ja kuumuta pannil tilgas õlis pehmeks. Viiluta keedetud kartulid, haki till. Tükelda kilufileed. Sega kokku koor, hakitud munad, kilude vedelik ja maitseained.

3. Eemalda foolium. Laota pirukapõhjale sibulad, till, pool riivjuustust, kartuliviilud ja kilufileed. Kalla peale muna-kooresegu ja raputa kõige peale ülejäänud riivjuust.

4. Küpseta pirukat 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Paku natuke jahtununa.

 

 

2 portsjonit

 

Tainas

2 dl nisujahu

1 dl rukkijahu

¼ tl soola

1 dl vett

½ dl rapsiõli

 

Peale

1 dl riivitud Emmentali juustu

1½ dl hapukoort

½ tl soola

1 tl punet või tüümiani

150 g kõva juustu lõike

2 peeti

1 väike punane sibul

½ sl õli

jahvatatud musta pipart

 

1. Sega jahud ja sool, lisa vesi ja õli. Sega ühtlaseks ja kata tainas täidise tegemise ajaks kilega.

2. Sega riivjuust ja hapukoor, maitsesta pune või tüümiani ja soolaga. Lõika kõva juust tükkideks.

3. Koori peedid ja lõika imeõhukesteks, peaaegu läbipaistvateks viiludeks kas köögikombaini või mandoliinriiviga. Lõika sibul õhukesteks ratasteks. Sega õli sibula- ja peediviiludega. Maitsesta näpuotsatäie soolaga.

4. Jaga tainas kaheks ja rulli jahuga ülepuistatud laual 30 cm läbimõõduga ketasteks. Keera pirukate ääred natuke tagasi ja vajuta kinni. Määri pirukapõhjadele kõigepealt juustu-hapukooresegu, siis pane peale peedi- ja sibulalõigud ning lõpuks juustutükid. Jahvata veskist peale musta pipart.

5. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit.

Sarnased artiklid