Manna-kohupiimavorm jõhvikakisselliga

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Kas mäletad veel seda kodust ja head vana kooli magustoitu? Serveeri soojalt või jahtunult, kõrvale sobib külm piim, kissell või hoopis hapukoor. Meie serveerisime jõhvikakisselliga.

Umbes kuuele

 3 suurt muna

85 g ehk 1 dl suhkrut
500 g head kohupiima
1 tl vanillisuhkrut
3 sl mannat
100 g rosinaid või kuivatatud jõhvikaid
vormi määrimiseks võid

Eralda munavalged ja -kollased.

Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks, lisa kohupiim, vanillisuhkur, manna ja rosinad.

Sega ühtlaseks, viimasena lisa kõvaks vahustatud munavalged.

Kalla segu võitatud ahjuvormi ning küpseta 200-kraadises ahjus 40 minutit.

 

Jõhvikakissell

Paksu jõhvikakisselli võib valmistada nii värsketest kui ka külmutatud jõhvikatest ning see sobib hästi magustoitude juurde. Kui soovid kisselli teha joomiseks, siis vähenda tärklise kogust kuni poole võrra.

Kuuele

5 dl jõhvikaid

1,5 l vett

200 g suhkrut
1 dl kartulitärklist
1 dl külma vett

 

Keeda marju umbes 5 minutit, kuni nad on pehmenenud. Kurna keeduvesi (hoia alles!) ja suru marjad läbi jõhvsõela keeduvette. Lisa suhkur ning lase 5 minutit vaikselt keeda.

Sega kartulijahu 1 dl külma veega ja nirista peene joana pliidilt ära tõstetud kisselli sisse, kisselli tasakesi ringikujuliselt segades. Pane kuum anum uuesti pliidile ja hoia väikesel kuumusel, kuni esimesed mullid hakkavad tõusma ka keedunõu keskelt.

Tõsta nõu pliidilt ning jaga kissell kohe kausikestesse või kalla kannu. „Naha” moodustumise takistamiseks puista pinnale kiht suhkrut.

Kisselli saab valmistada ka jõhvikamorsist. Selleks kuumuta 1 liiter mahla potis keemiseni, soovi korral magusta suhkruga. Sega 3 sl tärklist paari lusikatäie külma veega, siis lisa peene nirena kuuma mahlajoogi hulka. Sega samal ajal vispli või puulusikaga. Kui kissell mulksuma hakkab, siis tõsta pott tulelt. Lase jahtuda.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid