Männimetsa sulanduv maja
Maris Orav
Betooni külmust aitavad pehmendada mugav sohva, tekstiilid ja soojad puidutoonid. Avatud, heledat puitu ja tehiskivi kombineeriv minimalistlik köök telliti Arensist. | Terje Ugandi

Selles mändide vahele peitunud majas on kokku saanud ühe ideaalse maja komponendid: tundliku käega arhitekt, tervikut tajuv sisearhitekt ja selge sihiga usalduslik pererahvas.

Juba kaks aastat on see Viimsi külje all, Laaneotsa elamurajooni kõrgete männipuudega ümbritsetud keskkonda sulanduv maja olnud koduks kolmeliikmelisele perele. Arhitekt Joel Kopli (KUU arhitektid) lähenes männipuudega palistatud krundile pieteeditundeliselt. Hoone sulandub hästi ümbritsevasse keskkonda, säilitades maksimaalselt olemasolevat haljastust ja maastikku.
Maja piilub diskreetselt väljapeetud horisontaalse foonina kõrgete männilatvade vahelt, püüdmata end ülemäära kehtestada ja olles võimalikult loomulikuks kaaslaseks mändidele, mustikatele, pohladele ja samblikele. «Mustikaid varusime sügavkülma karpide viisi ja laps jooksis rõõmuga hommikuti paljajalu mustikaid korjama,» kiidab majaperenaine külluslikku miljööd. «Eesmärk oli luua väli- ja siseruumi vahele lävepakuta suhe – maapinnaga samal tasapinnal olevad eluruumid avanevad maast laeni klaasuste kaudu otse terrassidele,» märgib arhitekt Joel Kopli. Elutoa klaasuksed saab ilusa ilma korral avali tõmmata ja nii piiri välismaailmaga pea täielikult kaotada.

Lakoonilise arhitektuurikeelega hoovimaja tüüpi U-kujulise hoone moodustavad elu- ja abihoone, mille seob ühtseks tervikuks varikatusega kaetud sissepääsu-, teenindus- ja parkimis-ala. Kolmest küljest moodustub tuulevaikne ja lõuna-päikesele avatud sisehoov, mille neljas külg avaneb hunnitule metsavaatele.

Metsamiljöösse sulandumist toetab ka välisviimistluses kasutatud materjalivalik. Duaalse, ent harmoonilise koosluse loovad mustaks võõbatud puitlaudis ja sama profiiliga raketise jälgedega monoliitbetoon. Arhitekti käekirja iseloomustavad detailid on eenduvad katuseosad, mis pakuvad ereda päikese eest varju ega lase siseruumi paista otsesel päikesel. Terrassi küljeseintele paigutati nutikalt peitustega panipaigad ja ruudukujulised puudehoidjad.
 

Sisearhitekt kui käepikendus
 

Sisearhitekti Kärt Tähema käekiri, tunnetus ja terviku tajumine jäid perenaisele silma üle tee naabrite minimalistlikult klaarist, ent soojast interjöörist. Sisearhitektuur sündis tellijaga tihedas koostöös ja sümbioosis, üksteisele ideid ja lahendusi põrgatades. Perenaise Pinteresti kogutud visuaalsete majakate läbivateks motiivideks olid kalasabaparkett, rohke puit, mustad siinid ning mahedad suured plaadid. «Koos Kärdiga õnnestus meil enamik nendest ideedest ka suurepäraselt ellu viia,» märgib perenaine. Kärt Tähema kirjeldab end kui ideede elluviijat: «Olen klientide käepikendus, aidates neil tuhandete ideede hulgast õiged välja selekteerida, hoides samal ajal kogu aeg fookuses tervikut.»

Sisearhitekt kaasati projekti juba üsna algstaadiumis, sest betoonmaja iseloom nõuab täpset ja nutikat planeerimist. Iga pistiku ja lambi paigutusega projekt peab olema valmis enne, kui betoonivalu tegema hakatakse. Seetõttu jõuti kiiresti ka ruumide jaotuse ja planeeringuni. Keskses mahus on üldkasutatavad eluruumid: elutuba, köök, avatud kabinet ja külalistetuba. Ühte tiiba jäävad privaatsed magamis- ja pesuruumid ning teise maja-ossa avara köögi-söögiruumiga saunamaja.

Kuna ehitusalune pind kasutati maksimaalselt ära, -paigutati osa funktsioone, nagu hobituba, sanruumid ja degustatsiooninurgaga veinikelder, keldrikorrusele. Hoone teises diivas on avara köök-elutoaga saunaala, kus saab spaamõnusid nautida nii leili- kui ka aurusaunas.
 

Betooni ja puidu soe kooslus
 

Välis- ja siseruumi seovad tervikuks avarad aknapinnad ning betooni vääristav eksponeerimine. «Paljude jaoks mõjub betoon esmapilgul külma ja kõleda materjalina, aga mitmed neist on pärast meie maja külastamist oma arvamust muutnud,» kommenteerib perenaine. Oluline on betooni kõrvale leida õiged puidutoonid ja pehmed vormid, millega materjali robustsust siluda ning mahendada.

Betoonile sekundeerivad puit kalasabaparketi ja tammespooniga kaetud esikuseina näol. Pika koridori ulatuses kulgeb soliidne heleda tammespooniga kaetud sein, mille sisse ja taha on peidetud nii magamis- ja vannitoauksed kui ka mahukad seinakapid. Asümmeetriliselt asetatud vertikaalsete soontega ilmestatud sein läheb ka sujuvalt üle avatud kabineti raamaturiiuliks. Võtmetähtsusega oli õige puidutooni leidmine, mis betooni kõrval paraja balansi looks ning liiga külmalt ega soojalt mõjuks. Lõpliku tulemuseni jõudmiseks testiti läbi kümneid ja kümneid eri toone. Põrandaid kattev lai kalasabaparkett paigutati kahe eri nurga alla, mis tekitab visuaalse illusiooni, justkui oleks kombineeritud kahte värvitooni. Pehme noodi toovad elamisse sisse ka suur ja mugav, lebotamiseks mõeldud diivan, tekstiilid vaipade ja kardinate näol ning ka kunst ja taimed.
 

Valgus ja detailid

 

Tänu suurtele aknapindadele jagub loomulikku valgust pea maja igasse soppi ja koos Kärdiga timmiti paika ka läbimõeldud valgusprogramm. «Mis mulle valguslahenduse puhul eriti meeldib, on see, et valgust on võimalik muuta ning lisaks siinidel kulgevale üldvalgusele on peidetud hubast valgust andvad valgusribad riiulite ja kappide sisse,» kiidab perenaine. Eriti sooja ja hubase tunde tekitab mööda maja väliskülje karniisi valgusriba, mis kulgeb ümber kogu maja perimeetri.

Peamiselt eritellimusel valminud minimalistliku, soliidse viimistlusega mööbli, kaasa arvatud kolme meetri kõrgused uksed valmistas Tartu ettevõte Albero Balsa. Kuna ümbritsev loodus pakub kogu oma ilus rohkelt värviaktsente, hoiti kujunduses nii materjali-, toonide kui ka asjade rohkust sordiini all. Visuaalse puhtuse üks põhjuseid on ka rohked sisseehitatud kapid ja panipaigad, kuhu silma alt üleliigne ära peita.

Viimase lihvi annavad interjöörile seda raamistavad hallid õhulised kardinad, mis lasevad piisavalt õhku ja valgust läbi paista, aga võtavad suurema päikesevalguse siiski kinni. Linnakärast eemal asetsev maja on ühteaegu suletud ja avatud – läbipaistev ja loodusele avatud maja pakub võimaluse olla -kontaktis loodusega ning elada keset kaitsvat sisehoovi privaatset elu. Tundlikult tabatud arhitektuurne tervik, austus ümbritseva keskkonna vastu ning soe ja esteetiliselt meeldiv interjöör jääb kauaks meelde.

 

Eramu Viimsis

Arhitekt: Joel Kopli (KUU arhitektid)

Sisearhitekt: Kärt Tähema

Betoonitööd: Evocon Grupp OÜ

Sarnased artiklid