Miks porgand ei säili?

Kaja Kurg
Shutterstock

Üks seenhaigus, mis võib rikkuda säilitusporgandi, on mustmädanik (Alternaria radicina). Juurviljadele tekivad mustad laigud ja maitse muutub mõruks.

Haigus ilmneb alles hoidlas säilimise ajal. Algul on laigud väikesed, haiguse arenedes aina laienevad ja tungivad sügavamale. Haigestunud kude on süsimust. Porgand jääb kõvaks ja kuivaks ning kõduneb aeglaselt.

Kuna mustmädaniku tekitaja püsib mullas 6–8 aastat, siis enne seda ei maksa porgandit samal kohal kasvatada. Ka teised sarikõielised (seller, petersell, pastinaak) jätavad mulda porgandit ohustava nakkusalgme.

Väga tähtis on õige säilitusrežiim: temperatuur mitte üle 3º, suhteline õhuniiskus 85–90%. Säilimist soodustab ka see, kui raputad porgandite vahele kuivatatud ja peeneks hõõrutud mädarõikalehti. 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid