Juurviljade hulgas on porgand toiteväärtuselt esimeste seas, tema suurim väärtus on suur karotiinisisaldus.
Aedporgandi (Daucus carota subsp. sativus) metsikuid eellasi leidub üle kogu tohutu Euraasia mandri.
Värsked väikesed porgandid on hea toorelt krõbistada, kuid vanadest võib teha kerge porgandikoogi.
4 muna
4 dl nisujahu
3 dl suhkrut
2 tl kaneeli
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl söögisoodat
100 g võid
6 dl riivitud porgandit
2 tl riivitud sidruni või apelsini
Kelle pole aeda, kust marju korjata, võib valmistada imehead porgandimoosi, mida on hea pudru ja röstsaia peale panna.
u 0,75 l
1 kg porgandeid
4 dl vett
5 dl moosisuhkrut
0,5 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl ingveripulbrit
0,25 tl jahvat
Pirukas tuleb ilus ja värviline, kui kasutada eri värvi porgandeid.
Põhi:
300 g porgandeid
100 g võid
4 dl täisteranisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
½ tl soola
Täidis:
200 g porgandeid
200 g suvikõrvitsat
250 g hapukoort
1 muna
1 sl Dijon`i sinepit
soola,
Maitsev leivakate vahelduseks singile ja juustule.
300 g võid, toatemperatuuril400 g porgandit0,5 dl oliiviõli2 oksa rosmariinisoolaKoori porgandid ja lõika pikuti pooleks.Tõsta porgandid ahjuplaadile, puista peale oliiviõli, soola ja rosmariini.
Röstitud porgandid annavad sellele supile omapärase maitse ning ingver supis on mõnus kaaslane.
4 sööjale
1 kg porgandeid1 suur sibulpeotäis tüümianilehtisoola-pipart2 sl oliiviõli1 apelsini mahl500 ml porgandimahla500–750 ml vettu 2 cm suurune tükk ing
Teistmoodi tiramisu, kus kohvi asemel kastetakse küpsised apelsinimahla sisse.
6-8 portsjonit
200 g Savoiardi küpsiseid
PORGANDIMAHL
500 g porgandeid
3 dl vett
½ tl ingverit
1 tl kardemoni
1 kaneelikang
1 dl moosisuhkrut
MUNAVALGE-KREEMIVAHT
1 mun