Milline õunasort milliseks hoidistamiseks kõige paremini sobib?
kodus.ee
Shutterstock

Selge on see, et iga õun keeb moosiks ning igast ubinast saab mahla välja pressida, ent kasutades ära õunasordi parimaid omadusi on hoidistamine tulemuslikum ning maitseelamus suurem. Sestap tasub enne valminud sügisõunte ja peagi küpseks saavate taliõunte sisse tegemist tutvuda nende parimate hoidistamise ja säilitamise võimalustega.

Nõuandeid selleks jagab Tartumaal asuva Aakre õunaaia perenaine Krista Tiirmaa,  kelle aia saadused on esindatud ka 28. septembril toimuval pealinna suurimal Õunafestivalil Arsenal keskuses.
Kuigi õunad on Krista Tiirmaa sõnul kõige tervislikumad värskelt süües, leiavad nad oma heade maitseomaduste, mahlakuse ja tekstuuri poolest koha ka paljudes eri hoidistes.


Hoidised

 

“Õunte hoidistamisel kehtib rusikareegel, et moosideks, kastmeteks sobivad hapukamad õunad, kompotiks sobivad vürtsikad tugevama viljalihaga sordid,” leiab Aakre aia perenaine.

Ta lisab, et üldiselt sobivad töötlemiseks hästi vanad head õunasordid, mille hulgas on teada- tuntud hoidistamisõunaks “Antonovka”, aga ka “Sügisjoonik”. Parim marmelaad valmib lisaks “Antonovkale” veel “Talvenaudingust” ja “Tellisaarest”. Viimane sobib Krista Tiirmaa sõnul lisaks Cortlandile ka suurepäraselt kompotiõunaks.

 

Mahla pressimiseks sobivad hea maitsega küpsed õunad

 

Väärt mahlaõuntena nimetab Aakre õunaaia perenaine eeskätt eestlaste vankumatult lemmikuimat mahlaõuna “Liivi kuldrenetti”, küpset “Talvenaudingut” ning uuematest õunasortidest “Liivikat”, “Kristat” ja “Auksist”. Ühtlasi annab ta ka näputäite, soovitades mahla teha mitte üksnes ühest õunasordist, vaid mitme sordi segust.


Kuivatatud õunad
 

Kodustes tingimustest saab väga edukalt valmistada ka kuivatatud õunu, milleks sobivad eelkõige valge ja tugeva viljalihaga magushapu maitsega õunad. Selleks otstarbeks nimetab Tiirmaa sobivaks “Tellissaaret” ja “Cortlandi”.

 

Ületalve säilitamine
 

Ehkki Tiirmaa peab  õunu tervislikemateks värskelt süües, kuna nad sisaldavad rohkesti kiudaineid, C-, B1-, B2-, B6- ja E-vitamiini, polüfenoole, mineraalainetest kaaliumi, mangaani, rauda ja magneesiumi, on neid kõige parem säilitada jahedas. Sel moel säilivad ka õunas leiduvad toitained.

Küll aga ta nendib, et säilitamiseks sobivaid stabiilseid tingimusi on kodustes tingimustes (nt keldrites) keeruline luua, mistõttu on õunte säilivus lühem ja nad muutuvad kiiremini jahuseks.

“Meie aias kasvavatest õunasortidest säilivad novembri lõpuni “Tiina” ja “Liivika”, “Talvenauding” on parim jõulude ajal, “Auksis” on tarbimisküps oktoobri keskpaigast jaanuarini, jaanuaris on hea “Alesja” ja alates veebruarist kuni märtsi lõpuni “Antei”. Kõige pikema säilivusega õunasort, mida kasvatame, on “Ligol”, see säilib maikuuni,” tutvustab Tiirmaa Aakre aias kasvavaid vilju. Seesama vürtsikalt hapukasmagus „Liivika“ valiti rahva lemmikuks õunasordiks möödunud aasta Arsenali Õunafestivalil, mis toob paljud kodumaised õuna- ja meetalunikud kokku ka sel laupäeval toimuvale tasuta sissepääsuga festivalile.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid