Moodne kohvimasin on paras kuluallikas

Ain Alvela
Kohvimasinat soetades tuleks selle hinna kõrval jälgida ka seda, milliseks kujuneb masina igapäevase kasutamise maksumus. | Shutterstock

Tõelisele kohvinautlejale pole köögi süda mitte pliit, vaid kohvimasin, mis selle hüva joogi kiiresti, õigel ajal ja maitsvalt valmis teeb. Ent kohvi kvaliteedi kõrval tasuks jälgida ka seda, kui säästlik kohvimasin on ja kas juba sissejuurdunud meetodile võiks leiduda ka uuenduslikumaid variante.

Kui kohvi kvaliteediaste, mida üks või teine masin toodab, sõltub suuresti sellest, millist kohvi kasutaja on harjunud jooma, inimese teadlikkusest ja tema nõudmistest, siis kohvimasina enda ökonoomsuses ja üldises kvaliteedis peitub üksjagu näitajaid – energiakulu, säästlikkus, kui palju ruumi masin võtab, kasutamise mugavus, kohvi valmimise kiirus, müratase ja igapäevase kasutamise n-ö hind. Kui masina toodetud kohvi kvaliteediga on kasutaja jaoks kõik korras, siis kõige olulisemaks osutub neist ehk viimane.


Kohvimasin tekitab püsikulu
 

Kohvimasinat soetades tuleks selle hinna kõrval jälgida ka seda, milliseks kujuneb masina igapäevase kasutamise maksumus. Üldjuhul iseloomustab kasutuskulu see, kui suur tuleb ühiku ehk ühe valmistatud tassitäie kohvi hind. Et seda võimalikult täpselt teada saada, tuleb arvestada üsna paljusid asjaolusid, alates sellest, kui kalli masina oleme endale soetanud, lõpetades sellega, kui palju on kohvi joojaid ja kui tihti juuakse ehk siis masinat kasutatakse.

Kui me räägime varem üldlevinud filterkohvimasinatest, siis nende puhul võib suurimaks kuluallikaks osutuda hoopistükkis energiakulu. Kuna üldjuhul valmistatakse korraga mitme tassitäie jagu kohvi, siis võtab see suhteliselt pika aja ning masin on kaua vooluvõrku lülitatud. Enamjaolt seisab see sisselülitatuna veel ka mõnda aega pärast kohvi valmimist, et jook soe püsiks.

Et aga üha enam levivad kodukasutusse ka uudsema tehnoloogiaga espressomasinad, siis teeme siinkohal ennekõike juttu just nendest. Tegelikult ongi ju nii, et inimene, kes on korra saanud maitsta värskelt jahvatatud ubadest valmistatud aromaatset kohvi, lükkab kiiresti oma filtermasina või presskannu kolikambrisse. Sellist aromaatset kohvi koos paljude lisavõimalustega suudavad valmistada siiski ainult espressomasin, olgu see siis täis- või poolautomaatne, sest lisaks värsketele ubadele toimub kohvi valmimine rõhu all ja aroomid ei pääse välja enne, kui kohv tassi voolab. Enamik espressomasinatest, vähemalt täisautomaatsed, vahustavad ka piima või teevad valmis lihtsalt kuuma vee tee jaoks.


Hoidu katlakivi eest!
 

Espressomasina kasutamiskulu oleneb ennekõike sellest, kui sageli kohvi tehakse. Aga tegelikult lisandub veel  üksjagu n-ö varjatud kulusid, mida poest masina koju toonud ja esimest tassitäit jooki nautiv inimene ei pruugi esialgu aduda. Aga tõsi on see, just kasutamise aktiivsusest sõltub energiakulu ja see, kui palju kulub kohviube, ning ka see, kui sageli tuleb masinat uuesti puhastada, eelkõige teha katlakivieemaldust.

Kõige suurem espressomasina vaenlane on katlakivi. On ju masinal üsna peened torud ja seetõttu on üks olulisemaid asju, mida igapäevaselt jälgida, just katlakivi eemaldamine. Masinal on endal ka veefilter, mida tuleb samuti regulaarselt puhastada. Lisaks kasutussagedusele sõltub katlakivi eemaldamise intervall sellest, milline on kasutatava vee karedus. Kallimad ja targemad masinad annavad katlakivist puhastamise vajadusest ise märku, teiste puhul peab seda jälgima kasutaja.

Katlakivi eemaldamiseks ei tohi espressomasinates kasutada mingeid üldisi katlakivieemaldeid, saati veel sidrunihapet või äädikat. Selleks on olemas spetsiaalsed vahendid – espressomasinatele mõeldud katlakivieemaldid ja tabletid masina puhastamiseks. Lisaks on eraldi puhastus- ja pesuained masina piimavahustile.


Regulaarne puhastus on tähtis
 

Nagu öeldud: puhastamise regulaarsus ei sõltu niivõrd masina margist kui muudest asjaoludest, aga rusikareegel ütleb, et puhastada tasub pigem kolme-nelja nädala kui kolme-nelja kuu tagant. Optimaalne võiks olla kord kuus, mis võiks võrduda keskmiselt 250 tassi kohvi valmistamisega. Piimavahustit tuleb pesta muidugi iga päev pärast masina kasutamist.

Kõik see maksab, nõnda et lisaks kohvi enda hinnale ja muudele otsese kasutamisega seotud kuludele tuleb tahes-tahtmata arvestada ka vähemalt paarikümne euro suuruse väljaminekuga kuus selleks, et espressomasin heas töökorras püsiks ja pererahval igal hommikul värske kohv laual oleks. Näiteks liiter piimavahusti pesuainet maksab keskeltläbi 15 eurot, katlakivi eemaldamise vahend 200 grammi umbes 10 eurot, puhastustablettide 50 tükine karp keskeltläbi 20 eurot jne.

Espressomasinal pole muid liikuvaid osasid peale kohviveski, mistõttu see on üsna kindel tehnilistele riketele. Kui masin siiski tõrgub ja kui viga pole mingis elektritoite süsteemis, siis suure tõenäosusega ongi tegu kusagile tekkinud ummistusega. Ühe sellise rikke kõrvaldamine läheb maksma vähemalt poolsada eurot, tavaliselt pigem rohkem.

Eks masinate remondimehed räägivad ka kui ühest suust, et enamjaolt kusagil torudes tekkinud katlakivist tingitud ummistus ja siin jõuamegi taas masina hooldusteema juurde. Odavam on hoolitseda pideva hooldamise eest, kui remondikulusid katta või kallis masin sootuks maha kanda.

Ja arvestada võib ka sellega, et kui kord on masinal juba tulnud töökojas katlakivist põhjustatud vea tõttu käia, siis edaspidise kasutamise käigus hakkavad need rikked üha sagedasemaks muutuma.


Kapslimasina kohv tuleb kallim
 

Viimastel aastatel on üha enam levima hakanud kapselkohvimasinad, ka kohvipadjakestega masinad, mis valmistavad kohvi mitte ubadest vaid spetsiaalsetes kapslites-padjakestes olevast kohviekstraktist. Nende masinate  kasutamine on eriti kiire ja mugav, saab reguleerida kohvi kangust, segada seda piimaga jne. Samas on sellised masinad sõltuvuses kapslitest, mille valik poodides küll järjest suureneb, aga mis on üsna kallid. Ja päris sellise aroomiga kohvi, nagu tuleb espressomasinast, kapslimasin niikuinii välja ei anna.

Kuna hooldama peab ka kapslimasinat ja arvestades, et selle hind jääb paarisaja euro piiresse, siis tuleb sellisel moel täidetud kohvitassi omahind ikkagi üpris kõrge. Eriti kui masina kasutaja on agar kohvijooja ja kapsleid kulub palju.

Seega – eks igal asjal ole omad head ja vead, ka igal inimesel on omad eelistused ning iga uus asi ongi esialgu üksjagu kallim, aga selge on ka see, et parima aroomi ja maitseomadustega kohvi saab ikkagi espressomasinast. Võib-olla selle naudingu nimel ei olegi hind ja kulu alati kõige tähtsamad.

 

TASUB TEADA: Eri tüüpi kohvimasinate kasutamiskulu

Espressomasin vajab 250 tassi valmistamise järel katlakivi eemaldamist, igapäevast piimavahusti puhastamist ja veemahuti pesemist + elektrienergia kulu = ca 20–25 €/250 tassi. Kui veefilter vajab väljavahetamist, tuleb lisada 12–15 eurot.

Kapsel- või kohvipadjamasin vajab põhimõtteliselt samasuguseid kulusid hooldusele.

Kümnegrammised kohvikapslid on sageli müügil 16 kaupa pakendatult hinnaga 5–6 eurot pakk, mis teeb kilogrammi kohvi hinnaks ligi 40 eurot.

Kohvipadjad on saadaval ka 33 euro suuruse kilohinnaga.

Kilo tavalist kohviuba maksab poodides kümne euro ringis. Arvestades, et ühe tassi valmistamiseks kulub ca 12 grammi kohvi, saab kilogrammist valmistada 80–85 tassi kohvi.

Allikad: Saeco, Siemens, Philips, Bosch, Jura

Artikli märksõnad