2 kg hapukapsast
3 õuna
1 pudel (0,5 l) tumedat õlut
soola
suhkrut
musta pipart
Pane kapsad paksema põhjaga potti. Koori õunad, eemalda südamikud ja tükelda viljaliha. Lisa kapsastele. Kalla peale õlu. Kuumuta keemiseni, alanda siis kuumus madalaks, kata pott kaanega ning hauta kapsaid 2 tundi. Sega vahepeal ja kui vaja, siis lisa veidi vett. Maitsesta soola, suhkru ja pipraga.
Rammusad jõulukapsad
Pikalt haudunud ja rammusad kapsad on just sellised nagu vanaema tehtud. Need sobivad igasuguse liha, ka linnuliha juurde.
1 kg hapukapsast
100 g toorest peekonit
1 suur sibul
2 sl võid
5 dl vett
2–3 sl suhkrut
soola ja musta pipart
Lõika peekon ribadeks ja haki sibul. Sulata paksu põhjaga haudepoti põhjas või ja pane peekoniribad sellesse särisema. Kuumuta, kuni rasv on välja sulanud. Lisa hakitud sibul ja kuumuta segades 4–5 minutit, kuni sibul kergelt pruunistub. Pane hapukapsas potti, lisa vesi, suhkur, sool ja pipar. Sega läbi, kata kaanega ja jäta madalal kuumusel 1,5 tunniks podisema. Aeg-ajalt sega ja jälgi, et kapsas põhja ei kõrbe. Vajaduse korral lisa veidi vett. Maitse, ja kui vaja, lisa veel soola ning suhkrut.