Õunad sobivad nii turgutuseks kui ka mitmete haiguste korral

Kodutohter
Kui õunu ahjus küpsetada, sobivad need pea kõigile. | Shutterstock

Õunahooajal tuleb maksimaalselt ammutada sellest puuviljast kõike kasulikku. 

Tänu mitmekesisele keemilisele koostisele vajavad õuna eriti süda, maks, neerud, soolestik ja põrn.
Värsked, eriti magusad õunad mõjuvad põletiku- ja mikroobivastastelt ning seetõttu on need kasulikud soolepõletike ja maohaavandite ravis ning leevendavad ka kõhukinnisust. 
Mao ülihappesusega inimestel ärritavad eriti hapud ja koorimata õunad magu. Kui aga neid küpsetada ahjus, sobivad need pea kõigile. Ülihappesuse korral on omal kohal ka õunakissell, -püree või -tarretis. 
Õunu on kasulik süüa veresoonte lupjumise, vereringehaiguste, podagra ja liigesepõletiku korral.
Sapi- ja neerukivitõve korral on mõnda inimest aidanud just tooreste õunte söömine.

Millised vitamiinid on õunas peidus, seda loe SIIT.

Artikli märksõnad