Prantsuse õunapirukas

kodus.ee
Prantsuse õunapirukas. | Shutterstock

Mahlane suutäis. Õunad ja martsipan pirukas - mis saaks veel maitsavm olla? 

Tarvis läheb:
 

250 g (u 4 dl) nisujahu
75 g (¾ dl) suhkrut
125 g võid
1 munakollane ja 1 sl külma vett või ½ dl maitsestamata jogurtit või 3 sl vett

Täidis:

250 g martsipani
3 suurt haput õuna (500 g)
150 g maitsestamata jogurtit
2 munakollast
½ dl suhkrut
 

Tükelda või väikesteks kuubikuteks. Lisa nisujahu ja suhkur.

Näpi kõik purujaks seguks. Sega munakollase hulka lusikatäis külma vett, lisa see purusegule ning sõtku koik kiiresti taignaks.
Munakollase asemel võid lisada maitsestamata jogurtit või lihtsalt 3 sl külma vett. Veereta taigen palliks ja vajuta siis lapikuks plaadiks. Keera see toidukilesse ja pane umbes 3 tunniks külmikusse.

Rulli taigen jahuga üle puistatud laual õhukeseks plaadiks ja tõsta taignarulli abil võiga määritud pirukavormi. Tasanda ja vormi servad. Hoia pirukapõhja täidise valmistamise ajal külmikus.

Hoia martsipani natuke aega külmikus ja riivi. Viiluta õunad võmalikult õhukeseks. Sega omavahel maitsestamata jogurt ja munakollased. Puista riivitud martsipan pirukapõhjale ning tõsta sellele õunaviilud nii, et iga viil jääks natuke eelmise peale. Puista peale suhkur. Kalla õunaviiludele munakollase- jogurtisegu. Riputa peale veel natuke suhkrut.

Küpseta pirukat kõigepealt 225kraadise ahju alumisel tasandil umbes 20 min. Kui piruka pind hakkab pruunikaks värvuma, siis vahenda kuumust 175-200 kraadini ja küpseta veel 15 min voi kuni pirukas on valmis. Õunapiruka võid kaunistada suvemarjade ja tuhksuhkruga.