RETSEPT | Piparkoogiküla jõulud. Valmista 6 piparkoogimaja

kodus.ee
Meisterda kaunid majad. | Aleksandra Suzi / Shutterstock

Üks tainas ja kuus väikest majakest! Küpseta, kaunista ja pane kokku terve piparkoogiküla – üllata majaga sõpru või tõsta päkapikkudele jõulurõõmuks oma koduaknale.

Piparkoogitainas

6–7 väikest piparkoogimaja

Aega kulub:
valmistamisele 30 min
jahtumisele 12 h
tahenemisele vastavalt vajadusele

300 g võid või küpsetusmargariini
1 ½ dl tumedat suhkrusiirupit
4 dl suhkrut
1 sl kaneeli
2 tl kardemoni
2 tl ingverit
1 tl nelki
3 muna
2 tl soodat
13–14 dl (750–800 g) nisujahu

Pane potti või, siirup, suhkur ja maitseained. Kuumuta segades ja lase keema tõusta. Vala segu tainakaussi ja aseta külmale veevannile jahtuma.

Lisa jahtunud segule kergelt lahtiklopitud munad. Lisa sooda suuremale osale jahule ja sega see vähehaaval tainasse. Lisa vähehaaval segades ülejäänud jahu, kuni tainas on piisavalt tihke. (NB! Lõplik jahukogus sõltub põhiliselt kasutatud munade suurusest.) Kata kauss pealt kinni ja tõsta järgmise päevani külmkappi tahenema.

Järgmisel päeval küpsetamist alustades võta korraga u 1/3 taignast ja sõtku see käte vahel ja jahusel laual pehmemaks. Rulli tainas õhukeselt, u 3 mm paksuselt lahti. Kontrolli aeg-ajalt, ega tainas laua külge kinni pole jäänud. Lisa vajaduse korral jahu.

Lõika tainast välja 12 katusetükki, otsatükki ja külgseina. Kui tainast jääb üle, tee veel üks komplekt või lõika tainajäägist paar kuusepuud majade kõrvale. Küpseta ahjus küpsetuspaberiga kaetud plaatidel koos ühesuurused tükid, nii valmivad need ühtlaselt.

Küpseta majatükke 200kraadise ahju keskel sõltuvalt tükkide suurusest 6–8 minutit.

Lase tükkidel siledal alusel jahtuda. Kaunista glasuuriga: näpunäiteid ja nippe leiad järgmiselt leheküljelt. Lase kaunistatud tükkidel korralikult taheneda.

Pane majad kokku sulatatud suhkru abil, keera lehte ja vaata juhiseid!

 

Glasuur

Kaunista piparkoogid ja majaosad enne kokkupanekut tasasel pinnal. Mida paksema glasuuri teed, seda õrnemaid, täpsemaid ja pitsilisemaid mustreid suudad teha. Vedelama glasuuriga läheb kaunistamine kiiremini, kujundid tulevad suuremad ja hoogsamad ning valearvestused ei paista eriti silma.

1 munavalge
u 250 g tuhksuhkrut

Sega munavalge ühtlasemaks (vahustada pole vaja) ja lisa sellele vähehaaval tuhksuhkur. Võtab hetke, enne kui suhkur niiskeks läheb. Sega esmalt rahulikult ja siis jõuliselt, et kõik klombid glasuurist välja saada.

Proovi glasuuri voolavust: nirista lusika otsast taldrikule mõni kujund, näiteks silmus. Kui glasuur laiali ei valgu ja kujund jääb püsima, on suhkrumass sobiva paksusega. Kui glasuur aga muutub kogemata liiga paksuks, vedelda seda veega tilkhaaval.

 

Sulatatud suhkur ja piparkoogimaja kokkupanek

1–2 dl suhkrut

Vala suhkur puhtale, lamedale, eelistatavalt malm- või teraspannile. Kuumuta suhkrut vahepeal segades, kuni see sulab. Kui suhkur on siirupine, vähenda kuumust. Ole tegutsedes ettevaatlik, sest siirup on kõrvetavalt kuum ja pisimgi tilk tekitab vesivillid!

Kasta küljetüki lühem külg siirupisse ja kinnita täisnurga all otsatüki lühema külje külge. Tee sama teise küljetükiga. Kasta teise otsatüki mõlemad lühemad küljed suhkrusse ja kinnita tükk oma kohale.

Kasta katusetüki pikem serv ehk katusehari suhkrusse, aseta tükk majakatusele oma kohale ja vajuta teine katusetükk esimese külge.

Panni saad kergesti puhtaks kuuma veega madalal kuumusel leotades. Vaheta aeg-ajalt vett, nii lahustub suhkur kiiremini.

 

Too ellu värve!

Glasuuri saad värviliseks nii pulbrite kui ka vedelate värvidega. Pulberja värvaine võiksid segada munavalgesse enne suhkru lisamist. Vedela värvaine võid tilkhaaval lisada valmis glasuurile. Glasuuri saad maitsvamaks ja värvilisemaks teha paari tilga sidrunimahla, peedimahla või koduste siirupite abil, samuti võib lisada glasuurile jahvatatud kuivatatud marju vms.

Käepärased kotikesed

Tõsta glasuur lusikaga väikesesse tugevast kilest terava nurgaga kotikesse (nt Minigripi kotti). Kinnita kotike tagant teibi või kummipaelaga, lõika koti nurgast tilluke tükk ära, pigista ja kaunista.

Riivi servad siledaks

Kui piparkookide servad on küpsenud krobeliseks või lihtsalt kõveraks, saad vigu parandada sidruniriiviga, et servi siledamaks ja sirgemaks teha.

Liimi ja kasta

Liimi glasuuri abil piparkookidele komme, nonparelle või muid koogikaunistusi! Kõige lihtsam meetod on kasta värskelt pritsitud glasuuriga tükk nonparellide sisse. Lase tükil korralikult kuivada.

Roosa saab lihtsalt!

Poes on müügil maasikamaitselist roosat tuhksuhkrut, millest saab munavalgega segades kirgasroosa glasuuri.

Raamista ja täida

Võid teha kaht eri paksusega glasuuri. Paksemaga tee piparkoogile „serv” ja vedelamaga täida keskelt.

shutterstock_1234601167.jpg

Piparkoogimajasid on tõeliselt kena kaeda.
Fusionstudio / Shutterstock

Sarnased artiklid