Säilita sibulaid õigesti + ahjus küpsetatud imemaitsvate sibulate retsept

kodus.ee
Sibulad tuleb hoolikalt kuivatada. | Shutterstock

Et sibulad kenasti üle talve säiliksid, tuleb neid õigesti ja hoolikalt kuivatada ning hoiustada.

* Korista saak õigel ajal, sest hilinenud saagikoristamine võib olla sibulate mädanemise põhjuseks.

* Haigustekitajate arengut soodustab märg koristusaeg ja viljavahelduse puudumine ehk risk on suurem, kui sibulaid kasvatada mitmeid aastaid samas kohas.

* Sorteeri tugevate, roheliseks ja terveks jäänud vartega sibulad eraldi  ja tarvita esmajärjekorras toiduks. Need ei taha pikalt säilida.

* Säilitamiseks mõeldud sibulad kuivata umbes kolm nädalalt soojas ruumis (näiteks saunas või põrandakütte peal).

* Kolme nädala pärast seo sibulad pealseidpidi puntidesse ja riputa seinale või üle nööri.

* Kui sibula kael on kuivanud, siis eemalda närtsinud pealsed neid käänates.

* Sibulad säilivad ületalve kuivas õhuküllases ruumis. Võid nad võrkkotis seinale riputada või kenasse punutud korvi asetada.

* Liiga palju sibulaid ei maksa kitsas kotis koos hoida isegi siis, kui see on õhku läbilaskev või võrgust, sest  piisab vaid ühe sibula mädanemisest, et teisedki rikutud saaksid. 

shutterstock_256752673.jpg

Sibulaid täiustavad ketšup ja balsamiäädikas.
Shutterstock

Küpsetatud punased sibulad

Tarvis läheb:

8-10 punast sibulat (muidugi võid ka kollaseid sibulaid ahju vistata) 

3 sl külmpressitud oliiviõli

3 sl ketšupit

2 sl balsamiäädikat

soola, suhkrut, pipart

 

Pane ahi 200ºC peale sooja.

Lõika koorimata (!) sibulad sektoriteks.

Sega sibulasektorid ülejäänud ainetega läbi ja küpseta ahjus umbes 20 minutit.