Siiruviiruline vürtsmoos ehk tuline sibulamoos rosinate ja meega

Veronika Nuter
Siiruviiruline vürtsmoos ehk tuline sibulamoos rosinate ja meega. | Shutterstock

Mõnikord ei kipu sibulasaak kaua säilima. Vaata varud üle ja kui vaja, keeda siiruviirulistest kullakarvalistest (sobivad ka punased sibulad) soojendavat vürtsmoosi.

Tuline sibulamoos rosinate ja meega

Tarvis läheb:

1 kg puhastatud mugulsibulaid
3–5 küüslauguküünt
1 suur hapu õun
1 paprika
1 suur tšillikaun
1 pöidlaotsasuurune tükk värsket ingverit
1 sidrun koos koorega
1 dl heledaid rosinaid ja 1 dl tumedaid rosinaid (või kuivatatud aprikoose)
800 g suhkrut
1 dl mett
1–2 sl jämedat soola
½ pakki sinepiseemneid
2 dl apelsini täismahla
4–5 sl punase veini või õunaäädikat
2 tl jahvatatud pipart või piprasegu


Koori ja haki sibulad ja küüslauk, purusta ingver, pane keedupotti. Lisa sool, suhkur ja piprasegu ning jäta 10–12 tunniks (nt üle öö) kaanega suletud nõusse toatemperatuurile seisma. Hoiatus: levitab parajalt ägedat sibulalõhna!

Järgmisel päeval lisa sibulasegule tükeldatud õun, rosinad, poolitatud ja seemnetest puhastatud koorimata sidrun, sinepiseemned ja apelsinimahl. Lase tasasel tulel keeda, kuni sibul on muutunud klaasjaks.

Sega hulka mesi, äädikas, seemnetest puhastatud ja hakitud paprika ja tšilli ning lase moosil veel tunnike haududa.

Eemalda sidrunipoolikud ja tõsta kuum hoidis kuumadesse purkidesse. Sulge kohe õhukindlalt.

Artikli märksõnad