Soome mustikavorm

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Soome köögist pärit mustikkakukko ehk rättänä ehk rukkitainaga vormiküpsetis maitseb hästi vanillikastme või -jäätisega. Siin on lisatud ka veidi nisujahu, aga otseselt pole see vajalik.

 

Kuuele

Tainas:

200 g võid 

200 g ehk u 4 dl rukkitäisterajahu

60 g e 1 dl nisujahu või speltapüülijahu

85 g e 1 dl suhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

400 g värskeid või külmutatud mustikaid (u 1 liiter marju)

1 dl tavalist või moosisuhkrut

1 sl kartulitärklist

Serveerimiseks:

vanillikastet või -jäätist

Põhi:

Vahusta suhkur pehme võiga. Sega kuivained omavahel ning lisa võivahule.

Võta umbes ⅔ tainast ning vooderda sellega 23–30 cm läbimõõduga pirukavormi põhi ja servad (suru tainas vormi).

Ülejäänud tainas jääb kaaneks.

Täidis:

Maitsesta marjad (moosi)suhkruga, sega juurde kartulitärklis. Tõsta tainapõhjale.

Rulli ülejäänud tainas õhukeseks ning kata vorm saadud „kaanega”. Suru servad hoolega kokku.

Küpseta 180–200-kraadises ahjus umbes tund aega, aga kontrolli küpsust juba varem. 

Serveeri soojalt või veidi jahtunult külma vanillikastme või -jäätisega. 

 

Sarnased artiklid