Sügisene õunakrõbedik kaneelise toorjuustuvahuga

Ingrid Lepp
Kui sa toorjuustuvahtu ei viitsi teha, siis maitseb see hea ka jäätisega. | Shutterstock

Õunakrõbedik (ingl k apple crisp või apple crumble) on Suurbritannias ja USAs väga populaarne õunadessert, mida Eestiski võiks rohkem süüa – valmib see ju koogist kiiremini!

Tarvis läheb:

600 g hapukaid õunu, nt ’Antonovkaid’
25 g seemneteta rosinaid
25 g suhkrut
kaneeli
 

Purukate:
100 g nisujahu
50 g kaera-, spelta- või rukkihelbeid
50 g pruuni suhkrut
100 g külma võid

* Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika õunad väiksemateks tükkideks.

* Sega õunad kausis rosinate, suhkru ja kaneeliga, seejärel tõsta umbes 24 cm läbimõõduga ahjuvormi või 4–6 portsjonivormi.

* Sega kausis jahu, helbed ja suhkur, haki juurde külm või. Puista purukate õuntele.
* Küpseta magustoitu 200° ahjus u 30 min, kuni õunad on pehmed, purukate aga kuldne ja mõnusalt krõbe. Serveeri ahjusooja õunakrõbedikku toorjuustuvahuga.

NIPP: Kui parasjagu pole õunahooaeg, võid krõbediku valmistamiseks kasutada ploome, pirne või meelepäraseid marju.


Toorjuustuvaht
 

150 g maitsestamata toorjuustu
2 dl 35% rõõska koort
0,5 tl kaneeli
maitse järgi (pruuni) suhkrut

* Vispelda toorjuust, kaneel ja suhkur omavahel, seejärel lisa vähehaaval rõõsk koor, kuni saad parajalt pehme vahu.

NIPP: Kaneelise toorjuustuvahu asemel võid krõbedikku serveerida ka vahukoore, vanillijäätise või paksema hapukoorega.

Uhke õunapiruka retsepti leiad SIIT.

Artikli märksõnad