Tarvis läheb:
600 g hapukaid õunu, nt ’Antonovkaid’
25 g seemneteta rosinaid
25 g suhkrut
kaneeli
Purukate:
100 g nisujahu
50 g kaera-, spelta- või rukkihelbeid
50 g pruuni suhkrut
100 g külma võid
* Koori õunad, eemalda südamikud ja lõika õunad väiksemateks tükkideks.
* Sega õunad kausis rosinate, suhkru ja kaneeliga, seejärel tõsta umbes 24 cm läbimõõduga ahjuvormi või 4–6 portsjonivormi.
* Sega kausis jahu, helbed ja suhkur, haki juurde külm või. Puista purukate õuntele.
* Küpseta magustoitu 200° ahjus u 30 min, kuni õunad on pehmed, purukate aga kuldne ja mõnusalt krõbe. Serveeri ahjusooja õunakrõbedikku toorjuustuvahuga.
NIPP: Kui parasjagu pole õunahooaeg, võid krõbediku valmistamiseks kasutada ploome, pirne või meelepäraseid marju.
Toorjuustuvaht
150 g maitsestamata toorjuustu
2 dl 35% rõõska koort
0,5 tl kaneeli
maitse järgi (pruuni) suhkrut
* Vispelda toorjuust, kaneel ja suhkur omavahel, seejärel lisa vähehaaval rõõsk koor, kuni saad parajalt pehme vahu.
NIPP: Kaneelise toorjuustuvahu asemel võid krõbedikku serveerida ka vahukoore, vanillijäätise või paksema hapukoorega.
Uhke õunapiruka retsepti leiad SIIT.