Taimne Teisipäev kikerhernega: kikerherne tikka masala ja hummus

Taimne Teisipäev
Kikerherne tikka masala. | Taimne Teisipäev

Meil, eestlastel, on kikerherneste ja kaunviljadega üldse pigem jahedad suhted, kuigi tegemist on väga mitmekülgse ja kasuliku toidugrupiga. Kikerherneid sobib ju teatavasti pea igasse toitu – salatitesse, suppidesse, hummusesse, pajaroogadesse, kotlettidesse jne. Kikerhernevedelikust saab edukalt päris ehedat beseedki valmistada ning kikerhernejahust tehtud omlett teeb tavalisele omletilegi silmad ette.

Kikerherneid on tegelikkuses kasutatud toidutegemises juba aastatuhandeid ja need on tervislikud, maitsvad, odavad ja laialdaselt kättesaadavad.


Kasulikkus:

kikerhernestes on väga palju valku ja märkimisväärses koguses kaaliumit, rauda, magneesiumit, foolhapet, tsinki, vaske;
neis (ja kaunviljades üldse) on palju kiudaineid, mis aitavad tasakaalustada veresuhkru taset ning langetada kolesteroolitaset;
kikerhernestel  on madal glükeemiline indeks, mistõttu täidavad nad kõhu pikaks ajaks, aidates sel viisil ka kehakaalu kontrolli all hoida;
kikerherned soodustavad seedetegevust.

Toitumisalane info: 100 g kikerhernestes on umbes 68 kcal; 8 g valku; 14,2 g süsivesikuid; 7,5 g kiudaineid.


Kikerherne tikka masala
 

Valmimisaeg: 30 minutit
Kogus: neljale

Seda Indiast pärit rooga valmistatakse sageli kanalihaga. Taimne kikerhernestega versioon on küll valgust pungil, kuid kuidainerikas ja kergesti seeditav. Ning maitse ei jää tervislikele omadustele sugugi alla!

Vaja läheb:

1 purk kikerherneid (loputatud ja kurnatud)
1 tass kookospiima
1 tass köögiviljapuljongit
2 purki purustatud või tükeldatud tomateid
3 sl tomatipastat
0,5 tl paprikapulbrit
1 tl karripulbrit
1 tl vürtsköömneid
1 tl garam masala maitseainet
4 küüslauguküünt (hakitud)
2 sl hakitud ingverit
2 jalapenot (tükeldatult; võib ka ära jätta)
1 tl meresoola
1 sibul (hakitud)
2 tl oliiviõli

Kõrvale basmati riisi, bulgurit või kuskussi

Valmistamine:

Kuumuta suures potis oliiviõli, lisa sibul ja sool, sega ja prae umbes kolm minutit. Lisa jalapeno, ingver ja küüslauk ning prae kaks minutit. Viimasena lisa vürtsid (garam masala, vürtsköömned, karri, paprikapulber) ja tomatipasta, sega läbi ja lase veel paar minutit valmida.

Vala juurde purustatud tomatid ja köögiviljapuljong, lase keema tõusta ja keeda sagedasti segades umbes kümme minutit. Vähenda kuumust, lisa kookospiim ja kikerherned ning lase veel paari minuti jagu podiseda.

Paralleelselt valmista riis, bulgur või kuskuss vastavalt pakendil olevale juhendile.

tt_hummus_kikerherned_11.12.2018.jpg

Hummus.
Taimne Teisipäev

Hummus

Vaja läheb:

2 purki (2 x 400 g) kurnatud ja loputatud kikerherneid
5-6 sl vett
1 sl (kuhjaga) tahiinit või purustatud seesamiseemneid
4 sl oliiviõli
4-5 küüslauguküünt
0,5 tl soola
koriandrit
musta pipart
1 sl (või vähem) sidrunimahla

Valmistamine:

Pane kõik koostisosad blenderisse või köögikombaini ja purusta seni, kuni tekib kreemjas mass. Antud retseptist tuleb päris suur ports hummust, nii et vajadusel poolita retsepti või lisa lihtsalt hummust teistessegi toitudesse (salatitesse, köögiviljade dippimiseks jne).

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid