Taimne Teisipäev: tervislik musta oa brownie
Taimne Teisipäev
Musta oa brownie. | Taimne Teisipäev

Nagu kõik teisedki kaunviljad, on ka mustad oad rohke valgusisaldusega ning pungil aminohapetest, mineraal- ja kiudainetest. Rohkelt kasutatakse musti ube Ladina-Ameerika köögis, kuid üha enam leiavad need kasutust ka ülemaailmselt – ja muide, mitte üksnes soolastes toitudes, vaid koguni magusroogades!

Kasutegurid

Musti ube tasub süüa, sest need:

– sisaldavad rauda, fosforit, kaltsiumi, magneesiumi, mangaani ja tsinki;

– tänud suurele kiudainete sisaldusele tagavad pikaks ajaks täiskõhutunde;

– aitavad kaasa seedetrakti tervisele;

– võivad avaldada positiivset mõju veresuhkru tasemele;

– mõjuvad hästi südame-veresoonkonna tervisele ning vererõhule;

– võivad aidata hoida vere kolesteroolitaseme normis.

100 g mustades ubades on 113 kcal, rasvu 0,8 grammi, süsivesikuid 18,4 grammi ning valku 8,2 grammi.

 

 

HEA RETSEPT: MUSTA OA BROWNIE

Kas teadsid, et ube saab kasutada ka koogis? See on imemaitsev magustoit, mis lisaks veel päris tervislik. Browniet nautides ei tule mõttessegi, et see võiks olla tehtud ubadest…

1 purk musti ube, kurnatud ja loputatud

2 sl kakaod

40 g kiirkaerahelbeid

0,25 tl soola

75 g agaavi- või vahtrasiirupit

2 spl suhkrut

40 g kookos- või oliiviõli (maitsetut ehk rafineeritut, muidu jääb oliivi maitse domineerima)

2 tl vanilliekstrakti

0,5 tl küpsetuspulbrit

100-140 g šokolaadinööpe, sobib ka tükeldatud šokolaad

 

Pane ahi 180 kraadi juurde soojenema. Aseta kõik koostisosad peale šokolaadinööpide köögikombaini või töötle need saumikseriga ühtlaseks seguks. Seejärel sega sisse šokolaadinööbid ja vala segu õliga määritud väiksemale küpsetuspannile. Soovi korral võid kõige peale lisada veel šokolaadinööpe. Aseta brownie ahju ja küpseta 15-18 minutit, võta ahjust välja ja lase vähemalt 10 minutit jahtuda, enne kui lahti lõikad.

Retseptist saab 9-12 brownie ruutu.

Sarnased artiklid