Tee ise kõik pirukapõhjad! 5 taina retseptid
kodus.ee
Hea tainas nõuab tähelepanu. | Shutterstock

Hea küpsetise alus on hea tainas. Järgnevalt 5 taina valmistamise õpetus.

1. Muretainas magusatele pirukatele/kookidele

100 g võid või margariini
1 dl suhkrut
1 muna
2½ dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

• Vahusta või ja suhkur valgeks vahuks. Lisa vahustades muna. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber. Lisa õrnalt segades muna-võivahule.

• Rulli või patsuta tainas vormi (läbimõõt 24–26 cm) põhja ja servadele.

• Eelküpseta põhja 200-kraadises ahjus 10 minutit.

• Täida pirukapõhi soovitud täidisega ja küpseta valmis.

 

2. Kiirlehttainas

3 dl nisujahu
125 g võid või margariini
3 sl külma vett
vastavalt pirukale natuke soola või suhkrut

 

• Haki jahu ja külm tükeldatud rasvaine kausis sõmeraks. Lisa vesi ja sega kiiresti sile tainas. Keera tainas kilesse ning pane pooleks tunniks külmikusse.

• Rulli või vajuta tainas koogivormi põhja ja servadele.

• Pane veel kord pooleks tunniks külmkappi. Torgi kahvliga tainasse augud.

• Küpseta 200-kraadises ahjus 15–20 minutit. Lase jahtuda ja täida soovitud täidisega, nagu vaniljekaste, vahukoor, marjad. Sama tainaga saad teha ka täidetud pirukaid ahjus küpsetades.

 

3. Pärmitainas

7 dl nisujahu
1½ dl suhkrut
150 g võid
25 g pärmi
2½ dl piima


• Haki kausis jahu, või ja suhkur sõmeraks.

• Lahusta pärm käesoojas piimas ja lisa tainale.

• Sõtku taigen siledaks ja lase nautke seista.

• Rulli seejärel 30 x 35 cm suuruseks plaadiks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lase kaetult kerkida umbes pool tundi.

• Laota tainale soovikohane täidis. Küpseta plaadina, keera rulli ja lõika väiksed saiakesed.

• Küpseta 200-kraadises ahjus 25 minutit.

 

4. Köögiviljapüreega põhi rikkalikele pirukatele

1 dl nisujahu
1 dl sepikujahu
1 tl küpsetuspulbrit
¼ tl soola
100 g võid
100 g keedetud püreestatud porgandit või pastinaaki

 

• Haki jahu, sool, küpsetuspulber ja või sõmeraks. Lisa köögiviljapüree, sega siledaks ning lase külmikus veidi taheneda.

• Suru tainas pirukavormi (läbimõõt 28 cm) põhja ja servadele.

• Eelküpseta 225-kraadises ahjus umbes 10 minutit.

• Laota soovitud täidis põhjale. Alanda tempertuur 200-kraadini ja küpseta ahjus, kuni pirukas on valmis.

 

5. Juustumuretainas

200 g võid või margariini
4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl riivjuustu (Emmentali juust, parmesan vm)
1 dl külma vett

 

• Haki jahu, sool, juust ja rasvaine sõmeraks. Lisa vesi ja sega kiiresti siledaks tainaks.

• Pane tainas külmikusse tahenema.

• Rulli pool tainast pirukavormi (läbimõõt 28 cm) põhja ja servadele.

• Eelküpseta 200-kraadises ahjus umbes 10 minutit.

• Täida põhi soovitud täidisega . Rulli teine osa tainast kaaneks, torgi sellesse kahvliga augud. Küpseta valmis.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid