Too roheline aknalauale. Ajata köögivilju!
Priit Põldma
Enne kasvama panemist võib kuivanud sibulakaela ära lõigata, see kiirendab kasvamaminekut. | Shutterstock

Kõige parem on aknalaual ajatada sibulat, ent miks mitte proovida ka peterselli ja söögipeeti.

Köögiviljadest on peamisteks ajatatavateks kultuurideks salatsigur, sibul, rabarber ning vähemal määral murulauk, petersell, seller ja söögipeet.

Kõige lihtsam on rohelisi pealseid saada sibulat ajatades, seda eriti kevadtalvisel perioodil. Sügiseseks ajatamiseks kõik sordid ei sobi ja neid peab eelnevalt termiliselt töötlema.
Salatsiguri ja rabarberi ajatamine on Kesk-Euroopa riikides üsna levinud tööstuslik tootmine. Põhimõtteliselt on neid kultuure võimalik ka kodustes tingimustes ajatada, kuid see nõuab suuremat ruumi ning ettevalmistusi.

 

Kohalik sibul parim
 

Ajatamiseks sobivad kõige paremini 3–4 cm läbimõõduga sibulad, aga ka väiksematest ja suurematest saab pealsed kätte. Ajatusmaterjal tasuks soetada aianduspoest või võtta sibul, mis on kindlasti eestimaist päritolu.

Ka toidukauplusest võib osta, kuid sealsed sibulad ei pruugi alati vaatamata meie pingutusele kasvama minna. Mujal kasvatatud sibulad võivad olla enne saagikoristust maleiinhappehüdrasiidiga töödeldud, mis takistab hiljem nende kasvamaminekut. Eestis ei ole selle preparaadi kasutamine aga lubatud.

Toatemperatuuril ajatamisel saab sibulapealseid lõigata juba 15–20 päeva pärast. Sibulapealsete saagikuseks võib arvestada sama koguse, nagu  maha pandi ehk 1 kg sibulatest saab kuni 1 kg sibulapealseid.

 

Lillepotis või purgis
 

Kodustes tingimustes võib sibulaid ajatada toas aknalaual kergema aiamulla või kasvuturbaga täidetud tavalises lillepotis või hoopis veega täidetud purgis. Purkides ajatamiseks sobivad purgi avausest veidi suuremad sibulad, kuna sibul ei tohiks olla üleni vees. Väiksema tarbimise puhul piisab täiesti, kui nädalaste vahedega panna 1-2 sibulat mulda või vette.
Kasvamamineku kiirendamiseks võib sibulaid eelnevalt 10–15 tundi 30–35 °C vees leotada ning kuivanud sibulakaela maha lõigata.

Suurema koguse sibulapealsete saamiseks tuleks ajatusmaterjal panna madalatesse kastidesse turbasubstraadile tihedalt üksteise kõrvale, nii saab kasti vajadusel mujale tõsta. Piisava niiskuse tagamiseks tuleb sibulat kastis regulaarselt kasta.

 

Mida veel ajatada?
 

Peale sibula võib aknalaual ajatada ka murulauku. Selleks tuleb hilissügisel, enne suuremate külmade saabumist murulaugu juurepall mullast välja kaevata ning istutada 8–12 cm läbimõõduga potti ja seejärel  potid jahedasse keldrisse viia. Murulaugu saamiseks too pott tuppa aknalauale ning kasta regulaarselt. Temperatuuril 18–20 °C kulub saagi saamiseks 14–20 päeva.

Samamoodi nagu murulaugu puhul tuleb toimida ka hapuoblikaga.
Ajatada saab ka lehtpeeti ehk mangoldit. Selleks tuleb lehtpeedi juured sügisel pärast viimast saagikoristust mullast välja kaevata ning viia  jahedasse keldrisse, kus võiks neid hoida kuni ajatamise alguseni.

Ajatamiseks tuleb juured mullaga täidetud potti istutada, nii et taime kasvupung jääks mullapinnale. Toatemperatuuril ajatamisel saab saaki koristada umbes nelja nädala pärast.
Ka söögipeedi ja peterselli ajatamine käib samamaoodi. Ajatamiseks sobivad väiksema juurviljaga peedid ja petersellid, mis on vaja potti istutada ning tuppa aknalauale tuua. Ka nende kultuuride puhul kulub umbes kuu saagi saamiseks.

 

Mis on ajatamine? 
 

Ajatamiseks nimetatakse taime või selle osa lehtima või õitsema sundimist taime puhkeperioodil. Ajatamisel luuakse taimele kasvuks soodsad tingimused (niiskus, valgus, temperatuur) ning taim hakkab enda toitainete varu abil kasvama. Seega mingeid väetiseid lisama ei pea.

Sarnased artiklid