Ungari kirsikook

Pille Petersoo
Juta Kübarsepp

Väga mahlane ja „kirsine” kook, millel on huvitav paksust kirsikompotist täidis.

Ungaris liigub sellest koogist mitmeid versioone, meie jäime lõpuks kirsirohke variandi juurde. 

Tainas:

300 g nisujahu
100 g tuhksuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
100 g võid
1 muna
1 dl piima

Täidis:

u 1 kg puhastatud kirsse (või 3 x 400 g pakki külmutatud kirsse)
150 g suhkrut
50 g maisitärklist
2 tl vanillisuhkrut

Määrimiseks veidi muna 

Taina jaoks sega kausis suhkur, jahu, küpsetuspulber ja näpuotsatäis soola. Näpista juurde toasoe või ja sega juurde muna, siis kalla juurde nii palju piima, kuni tainas kokku hakkab. Tainas peab olema pehme ja elastne. Pane 20 minutiks külmkappi. 

Pane puhastatud kirsid potti koos klaasitäie vee ja kogu vedelikuga, mis puhastamise ajal on eraldunud. Kui kasutad külmutatud kirsse, siis võid need esmalt kausis sulatada; kasuta kogu sulatamisel eraldunud vedelikku. Lisa suhkruga segatud maisitärklis ning kuumuta, kuni potis on parajalt paks kompott (maisitärklis vajab paksenemiseks mõneminutilist keetmist). Maitsesta vanillisuhkruga, tõsta pott tulelt ja lase kirsikompotil jahtuda.

Vooderda kandiline 20 x 25 cm koogivorm küpsetuspaberiga. Võta pool tainast, rulli kergelt jahusel laual lahti ja aseta vormi põhja. Küpseta 180-kraadises ahjus 7–10 minutit, kuni põhi on kergelt kuldne.

Jaota jahtunud kirsitäidis pooleldi küpsetatud põhjale. 

Rulli nüüd ülejäänud tainas kergelt jahusel laual samuti lahti, tõsta kirsitäidisele. Tee tainasse kahvliga mõned torked, pintselda pealt tilga veega lahti klopitud munaga.

Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni pirukas on pealt kenasti kuldne. 

Võta ahjust välja, lase veidi jahtuda, siis lõika ruutudeks. Enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut. 

Sarnased artiklid