Tervelt küpsetatud juurseller on kaetud Rootsi jõulusingile omase sinepi-riivsaiakattega. Siinse retsepti jaoks otsi poest u 1,5 kg kaaluv terve juurseller.
Juurseller on lahke anniga köögivili – seni, kuni tema hõrgumaitseline vürtsikas juurvili maa sees paisub, saab kasutada toidu maitsestamiseks aromaatseid lehti.
Juurseller (Apium graveolens var. rapaceum) on ühtaegu nii juurvili kui maitsetaim.
Juurseller ei näe just ahvatlev välja, ent annab omapärase maitse nii supile kui ka köögiviljahautisele ning tal on ka raviomadusi.
Väga vana kultuurtaime, aedselleri koduks on Vahemere kallas, kus ta seniajani kasvab ka metsikult.
Võrreldes lehtselleriga on juurselleris rikkalikumalt mineraalaineid.
Pese juurseller, kuivata ja viiluta õhukesteks viiludeks. Kuivata 40-kraadises ahjus.
Kui sellerilehti kasutatakse supi sees, siis juurseller on unustatud, kuid väga maitsev ja kasulik köögivili.
4 portsjonit
1 suur juurseller (700 g)
1 sl sidrunimahla
½ tl soola
1 suur hapu õun
Kaste
1½ dl hapukoort
1½ dl majoneesi
2 dl Dijoni sin
Tervislikum, põnevam ja maitseküllasem alternatiiv tavapärastele friikartulitele ning hea võimalus uudse juurvilja tutvustamiseks pere väiksematele.
Neljale
1 juurseller3–4 sl oliiviõlisoola ja musta pipartHerbes de Provence’i ürdisegu või pitsamaitsea
Kuldpruunid ja võised juurselleristeigid valmivad pliidil kerge vaevaga ning sobivad imehästi paari kevadise vitamiinirikka karulauguga.
Neljale
1 väiksem seller50 g selitatud või tavalist võidsoola ja pipart1 tüümianioks
Karulauguvõi jaoks
250 g toaso
Õunast ja sellerist saab tõeliselt hõrgu supi.
4 portsjonit
1 keskmine (u 900 g) juurseller
7 õuna
1 sibul
3 küüslauguküünt
50 g võid
6 dl kanapuljongit
2 dl koort
¼ tl soola
2 tl sidrunimahla
Pese ja koori juurseller ning lõika kuubikuteks.
Prantsuse köögist pärit klassikaline selleriremulaad sobib hästi isutekitajaks, aga on ka suurepärane lisand külmade lihalõikude kõrvale.
Neljale
300 g juursellerit4 sl majoneesi1 sl Dijoni sinepitmaitse järgi sidrunimahlasoola ja musta piparthästi pee