Nädalas tasub ära süüa kaks kaalikat, sest see on niivõrd tervislik ja jõudu andev juurvili.
Kaalikas (Brassica napus subsp. napobrassica) on Vahemere maadest pärit vana kultuurtaim.
Kaalikas sisaldab palju kasulikke aineid, kuid väga vähe kaloreid.
Kuigi toiduajakirjades ja -uudistes tutvustatakse uusi ja parajasti moodsaid köögivilju, nagu näiteks bataati ja lehtkapsasast, ei maksa ära unustada vana head kaalikat, mis on üks lõpma
Kaalika kasulikud ained säilivad ka kuumutamisel.
Võiga hautatud kaalikad
4 portsjonit
2 keskmist kaalikat
1 sibul
4 sl võid
2 dl vett
pisut soola, suhkrut
Koori ja haki sibul ning lõika kaalikas kuubikuteks.
Hinnatud köögivilja kaalikat kimbutavad mitmed haigused ja kahjurid. Teades mõningaid olulisi nüansse, saab haigusi ennetada või neile kiiresti reageerida.
Kaalikas on hinnaline toiduaine nii maitseomaduste kui ka keemilise koostise poolest.
Kodumaist köögivilja on nii oma keldris kui ka poes ning valiku teeb igaüks ise. Seekord tuleb juttu kaalikast, naerist ja punapeedist.
Täiskasvanud naistel on tervislik süüa päevas 300–500 g köögivilju, meestel 400–700 g või isegi rohkem.
Naeris kasvab kiiresti: varane külvaja saab magusaid ja mahlaseid juurvilju süüa juba juuli algul.
Naeris (Brassica rapa subsp. rapa) oli armastatud köögivili juba vanade kreeklaste ja roomlaste söögilaual.