Kas presspärmi on kasulik süüa? Mille puhul ja kui palju korraga? Vastab toitumisteadlane Mai Maser.
Pärm on kasulik selle poolest, et ta on kõigi B-rühma vitamiinide, välja arvatud B12 allikas.
Lihtsate asjadega võib küpsetamisel lõpptulemust muuta.
• Võid piima asemel vedelikuna kasutada vett, mahla kaera- või sojapiima.
• Võid asendada 2–3 dl nisujahu rukki- või kaerajahuga või kaerahelvestega.
• Kõge tugevama vahu saab toasoojadest munadest
Ei ole midagi paremat omaküpsetatud leivast-saiast! Vahelduseks proovi neid oivalisi retsepte, kus võid maitseks kasutada ka marju, puu- ja köögivilju. Naudi põnevaid maitseid!
Makowiec ehk mooniseemnerull kuulub kindlalt Poola pühadelauale.
Sellest kogusest saab kaks korralikku pätsi.
Pärmitainas:
600 g nisujahu1 pakike kuivpärmi75 g suhkrut0,25 tl soola2,5 dl käesooja piima50 g sulavõid1,5 munaTäidis:
300 g mooniseemneidkuum
Pihlakamarjades sisalduvad sorbiinhape ja sorbaadid on mõjusad pärm- ja hallitusseente hävitajad või nende kasvu pidurdajad.
Pihlakamarjade mõru maitset pole vaja karta. Külmast näpistatud marjad lähevad magusamaks.