Käes on kuklipäev! Mitut moodi vastlakuklid

Pille Petersoo
Miks piirduda vaid ühe vastlakukliga, kui saab teha mitme erineva maitsega kuklikesi. | Juta Kübarsepp

Tavaliselt piirdume vaid ühe klassikalise vastlakukli variandiga. Meie proovime ja soovitame küll mitut varianti!

Kas teadsid, et traditsiooniliselt panid rootslased vastlaõhtul lihtsa nisukukli supitaldrikusse, valasid peale sooja piima ja sõid seda lusikaga (hetvägg)?
Nüüd eelistavad rootslasedki pigem moodsamat, vahukoorega varianti, aga kuklisse on peidetud ka martsipani (semla) – ja söövad nad seda vastlatest kevadpühadeni.
Martsipaniga täidetud kukkel on paljude maarjamaalaste jaoks liiga rammus ja magus, nii leiate sellest ajakirjast veidi eestlaslikuma vastlakukli retsepti. Et aga igav ei hakkaks, soovitan ka tõmmusid ning hapukate marjatäidistega kukleid!

NIPP: Munaallergia puhul jäta muna lihtsalt välja. Saad veidi kasinamad, aga siiski maitsvad kuklid!

Vastlakuklid

Selle retsepti järgi tulevad tõeliselt mõnusad ja pehmed kuklid – eriti siis, kui valmistad eelkergitusega taina. Tainasse on lisatud suhkrut vaid natuke, tasakaalustamaks magusat vahukoorekreemi.

Sellest kogusest saab u 15 kuklit.

Pärmitainas:

u 400 g nisujahu

1 tl jahvatatud kardemoni (nt Meira)

2 sl suhkrut

25 g värsket pärmi või 1 kuivpärmipakike

2½ dl leiget piima

100 g sulatatud võid

1 muna

Täidis:

2 dl 35% rõõska koort

2 sl suhkrut

½ tl vanillisuhkrut

 

Valmista eelkergitusega pärmitainas.

Pane kaussi umbes pool jahust, lisa suhkur ning kuivpärm (värske pärm mudi sõrmede vahel samuti jahu hulka, kohe täitsa peenikeseks puruks). Lisa käesoe piim ja klopi tainas ühtlaseks – see peaks jääma umbes hapukoorepaksune. Lase tainal soojas kohas rätikuga kaetult kerkida, kuni pinnale tekivad väikesed mullikesed.

Sega kerkinud tainale juurde sool, kardemon, jahtunud sulavõi, lahtiklopitud muna ja ülejäänud jahu. Sõtku, kuni saad ühtlase läikiva taina, mis käte ja kausi küljest lahti lööb. Pane tainas uuesti sooja kohta kerkima.

Kerkinud tainast vormi kuklid. Selleks murra tükike tainast (nii umbes väikese muna suurune), aseta kergelt jahusele töölauale, pane peopesa kuplina peale (nagu hoiaksid arvutihiirt, aga tainatükk jääb peopesa alla). Nüüd tee peopesaga töölaual väikseid tugevaid ringe, tainast kergelt surudes, kuni see on kenasti siledaks kukliks muutunud.

Tõsta kuklid ahjuplaadile ja lase veel kerkida.

Määri kuklid pealt piima või munaga ja küpseta 200–225° ahjus 10–15 minutit, kuni need on pealt kuldsed.

Võta kuklid ahjust välja ja lase köögirätiku all jahtuda.

Lõika jahtunud kuklitelt tükk pealt ära, täida vahukoorega ja pane äralõigatud tükike õrnalt tagasi. Vahelduseks proovi vahukoore hulka segada nt pohlamoosi.

 

Teisiti ja põnevalt

Tõmmud vastlakuklid valmista suurelt jaolt nii, nagu kirjeldab põhiretsept, aga võta jahu 360 g (= 6 dl) ja lisa 35 g kakaopulbrit.

Vaarikavahukoore jaoks sega vahukoore hulka üsna vahustamise lõppfaasis paar lusikatäit sulanud vaarikaid – saad mõnusalt hapuka kuklitäidise.

Pohlavahukoore jaoks sega vahukoore hulka paar lusikatäit pohlamoosi.

Kui soovid täidiseks kakaovahukoort, sega esmalt kausis 2 sl suhkrut ja 1 sl kakaopulbrit, siis lisa 2 dl rõõska koort ning vahusta parajalt kohevaks ja paksuks kreemiks.

Nipp! Kiirelt ja lihtsalt!

Kui sul on kiire, siis valmista lihtne pärmitainas: sega kausis kõik kuivained ning lisa omavahel segatud jahtunud sulavõi, käesoe piim ja lahtiklopitud muna. Sõtku tainas korralikult läbi ja lase kaetult soojas kohas kahekordseks kerkida. Saad maitsvad kuklid, lihtsalt mitte nii õhulised, kui tulevad „aeglaselt“ valmistades.

Artikli märksõnad