Kui kasvuhoones hakkavad valmima viinamarjad, on kohe platsis ka herilased. Nad uuristavad marjad seest nii tühjaks, et järele jäävad ainult kestad, ning võivad rikkuda suurema osa saagist. Et seda ei juhtuks, tuleb sissetungijad lõksu meelitada.
1.
Harvardi meditsiiniõdede terviseuuringus selgus, et isegi vähem kui üht alkohoolset jooki päevas võib seostada mõningal määral suurenenud rinnavähiriskiga. Ent huvitaval kombel ei tõdetud mingit seost vähiohuga juhul, kui joodi ainult punast veini.
Kui aias levib küpsevate viinamarjade magus lõhn, on kasvuhoones kohe kohal ka herilased ja vapsikud. Nad uuristavad marjad seest nii tühjaks, et järele jäävad ainult kestad.
Selle pehme ja mahlase koogi valmistamisel võib kasutada nii seemnetega kui ka seemneteta viinamarju. (Toscanas kasutatakse seemnetega magusaid viinamarju.) Maitset lisavad apelsini- ja sidrunikoor, mahlasust või ja oliiviõli.
Viinamarjad Eesti aias ei ole ammu enam imeasi. Neid saab kasvatada nii küttega ja kütteta kasvuhoones kui ka avamaal või hoone lõunaküljel seina ääres.
Ilusaid ja maitsvaid lauaviinamarju saab vaid siis, kui viinapuu igal sügisel ja sealjuures ka õigesti tagasi lõigata.
Viinapuu sügisene põhilõikus ei ole üldse nii ületamatult keeruline, kui esmapilgul tundub.
Hispaanias on komme uue aasta saabudes süüa 12 viinamarja, iga kellalöögiga üks. Usutakse, et see kindlustab uueks aastaringiks õnne ja jõukuse.
Legendi järgi sai traditsioon alguse 19.
On üks väga lihtne põhjus, miks kasvatada ise viinamarju: koduaia marjade maitse on võrratult parem kui poeviinamarjal.
Olgem ausad: soojemas kliimas kasvanud importviinamarjad, mis meil aasta läbi poes müügil on, on enam-vähem sama maitsega, olgu nad s