Keeks suvikõrvitsast
Pille Petersoo (Nami-nami.ee)
Kodu & Aed
Sidruni-suvikõrvitsakeeks | Juta Kübarsepp

Suvikõrvitsast mitmekülgsemat vilja on raske leida: toore või küpsena, eelroast kohvikõrvaseni – kõikjal maitseb ta hea. Ja teda on palju!

Suvikõrvits on üldnimetus kõikidele kõrvitsalistele, mis on mõeldud kohe tarbimiseks, mitte pikaajaliseks säilitamiseks. Siia kuuluvad näiteks rullkõrvitsad, patissonid ehk taldrikkõrvitsad ja mitmesugused pallikujulised suvikõrvitsad. Üldjuhul pole tähtis, mis kujuga suvikõrvitsat koogi sisse riivida, seepärast pole ma ka retseptides seda täpsustanud.

Kõige tuntum on rullkõrvits ehk kabatšokk. Vanema generatsiooni inimesed mõistavad kabatšoki all enamasti suuri ja puiseid ülekasvanud vilju, mille kasutusvõimalused on üsna piiratud. Mina korjan suvikõrvitsad peenralt ära enamasti siis, kui nad kaaluvad umbes pool kilo – siis on seemned veel väikesed ning viljaliha tihke ja maitsev, koor aga üsna õhuke, nii et seda ei pea enne toidule lisamist eemaldama.

Noorukeste suvikõrvitsate kasutusvõimalusi on palju. Valmista toorsalatit. Tee püreesuppi. Täida neid hakklihaga või näiteks magusmaisi ja sinihallitusjuustuga. Suvikõrvitsaviilakaid võib paneerida ja pannil praadida, samuti võib vürtsidega maitsestatud ja õliga piserdatud viilakaid ahjus „krõpsudeks“ küpsetada. Jämedamad kabatšokid tuleks koorida ja tükeldada. Neid võib lisada suppidele-hautistele või ahjus pehmeks küpsetada. Muide, suvikõrvitsa viljalihast saab väga maitsva moosi, kui lisada midagi hapukat (sidrunimahla, ebaküdooniaid, astelpajumarju). 

Mis sobib suvikõrvitsaga? Juust sobib pea kõikide köögiviljadega, suvikõrvitsaga eriti näiteks parmesan ja pecorino (ning kodumaine Valio Forte), ricotta, feta, kitsepiimajuustud. Baklažaan ehk pommu, tomat ning paprikad sobivad imehästi suvikõrvitsaga kokku – prantslaste ratatouille ja grusiinide adžapsandali on head näited roogadest, kus need köögiviljad teineteist täiendavad ja õilistavad. Ja küüslauk!  Ürtidest proovi basiilikut, peterselli (eriti siledalehist), tüümiani, aga ka koriandrit, murulauku, münti, punet, rosmariini, salveid, sidrunmelissi ja tilli. Tsitruselistest sobib eelkõige sidrun. 

 

Sidruni-suvikõrvitsakeeks

Kümnele

Mahlane suvikõrvitsakook püsib toatemperatuuril pehme ligi nädala. Kook on laktoosivaba.

200 g riivitud suvikõrvitsat (u 4 dl riivitult)

1 suur sidrun

200 g nisujahu (u 3,5 dl)

1 tl küpsetuspulbrit

2 tl vanillisuhkrut

näputäis soola

2 muna

125 g suhkrut (u 1,5 dl)

100 g rapsi- või oliiviõli (u 1,5 dl)

3–4 sl piiniaseemneid või kooritud kanepiseemneid

 

Sidrunivõõp

tuhksuhkrut

sidrunimahla

Määri umbes 1,5liitrine rõngasvorm või tavaline keeksivorm võiga ning puista üle riivsaiaga. Riivi suvikõrvits jämedalt ja sidrunikoor peenelt. Sega jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja sool omavahel. Vahusta munad suhkruga korralikult heledaks ja kohevaks vahuks. Sega õrnalt juurde õli ning seejärel kuivainesegu. Sega juurde riivitud suvikõrvits ja sidrunikoor ning piiniaseemned.

Kalla tainas vormi. Küpseta 180 °C ahju keskosas umbes 45 minutit või seni, kui koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb. Lase koogil umbes 15 minutit vormis jahtuda, siis kummuta kook alusele. Lase täielikult jahtuda, alles siis eemalda koogivorm. Lisa ühe sidruni pressitud mahlale nii palju tuhksuhkrut, et saad paraja paksusega võõba. Nirista võõp jahtunud koogile ja lase pisut taheneda.

 

Artikli märksõnad