Peet taldrikule
Pille Petersoo
Kodu & Aed
Tervisele kasulik punapeet | Shutterstock

Peet sinu taldrikul annab hea jume ja raudse tervise.

retseptid-oktoober2015-1.jpg

Peedi-oasalat
Juta Kübarsepp

PEEDI-OASALAT

Kuuele kuni kaheksale Lätis populaarne salat sisaldab vaid kolme põhikomponenti: ube, kurki ja peeti.

2 x 400 g purki keedetud punaseid ube (nn kidney-oad)

4 marineeritud kurki

400–500 g keedetud või röstitud peeti

200 g hapukoort

100 g majoneesi

soola ja musta pipart

hakitud värsket peterselli või murulauku

Loputa konservoad jooksva vee all, siis nõruta korralikult. Haki marineeritud kurk. Riivi peet jämedalt või haki noaga väikesteks kuubikuteks. Sega suures kausis hapukoor ja majonees, lisa oad, kurk ja peet. Sega salat õrnalt läbi, maitsesta soola-pipraga ja sega uuesti. Tõsta salat serveerimiskaussi. Kaunista hakitud maitserohelisega ja serveeri. Kui eelistad ise ube keeta, siis võta umbes 5 dl keedetud ube.

retseptid-oktoober2015-2.jpg

Ahjupeedid kitsejuustukastmega
Juta Kübarsepp

AHJUPEEDID KITSEJUUSTUKASTMEGA

Kuuele

Peet ja kitsejuust on armastatud kooslus, mida kohvikutes-restoranides tihti kohata võib. Selleski retseptis kohtuvad röstitud peet ja kreemjas kitsejuustukaste. Ahjus küpsetatud peedid on mõnusalt magusad ja siin on neid maitsestatud põnevate vürtsidega. Kasuta võimalikult väikseid peete – need jäävad röstides eriti magusad. Sel moel röstitud peedid sobivad hästi liha või kala lisandiks, ent ka värskesse salatisse.

6–8 väiksemat peeti

1 sl hakitud värsket rosmariini

2 tl uhmris tambitud

koriandriseemneid

2–3 sl palsamiäädikat

2 sl külmpressitud rapsi- või

oliiviõli

soovi korral veidi suhkrut*

maitse järgi soola

KITSEJUUSTUKASTE:

150 g kitsepiimast toorjuustu

veidi maitsestamata jogurtit või

keefirit

musta pipart

Koori peedid ja lõika sektoriteks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetudahjupannile. Puista-nirista peale ülejäänud ained ning sega peedid kergelt puulusikaga läbi, et komponendid seguneksid. Rösti peedisektoreid 225kraadise ahju keskosas 30–40 minutit, kuni peedid on küpsed ja seest pehmed. Kastme jaoks sega kitsejuustu hulka nii palju jogurtit või keefirit, et saad parajalt vedela kastme. Serveeri koos röstitud peediga.

* Suviste-varasügiseste peetide puhul pole suhkrut lisada vaja!