Topinamburit kutsutakse veel maapirniks või mugulpäevalilleks. Viimane nimi iseloomustab taime eriti hästi. Mullas on tal palju söödavaid mugulaid, maapealne osa ning õied sarnanevad päevalillega. Minu aias on selline sort, kes sügiseks õitsemiseni ei jõuagi. Maapirnimugulad külma ei karda, aga keldris tikuvad nad kiiresti närbuma. Seepärast söön neid aprillis, kui muud juur- ja mugulviljad oma sügisest värskust kaotavad. Lihtne on puhtaks pestud mugulad keeta koorimata ja süüa sisu pooleks lõigatud mugulast lusikaga nagu keedumuna. Keetmiseks kasutan vanemat potti, sest seda on hiljem raske laitmatult puhtaks saada. Maapirni kasutatakse ka värskena salatite valmistamisel või tehakse koos sibula, küüslaugu ja porrulauguga püreesupiks. Teda hinnatakse dieettoiduna suhkruhaiguse korral.
Edasi lugemiseks
Esimene kuu 0.99€, edaspidi 2.99€ kuus