Ettevaatlik tasub olla nii rabarberi kui karulaugu söömisel. Hooletus võib põhjustada raske mürgistuse
kodus.ee
Ära aja karulauku segi piibelehe või mürgise sügislille lehtedega. | Shutterstock

Terviseamet tuletab seoses soojade ilmade saabumisega meelde, et nii mõnigi aias või metsas tärkav taim võib söömisel olla tervisele kahjulik ning põhjustada tõsise tervisehäda.

Igal kevadel saab mürgistuse infoliin 16662 mitmeid kõnesid mürgiseid taimi söönud inimestelt või nende lähedastelt. Kuigi näiteks rabarberi noored varred on söögikõlbulikud ning taime lehti võib väikeses koguses kasutada supi maitsestamiseks, ei tohiks tulenevalt rabarberilehtede maksatoksilistest omadustest neid kasutada ei smuuti ega pesto valmistamiseks.

Kindlasti tuleb ettevaatlik olla ka maa sees leiduvate juurikate toiduks tarvitamisel – näiteks võilillejuurika asemel on toitu valmistatud mürgisest karumustika juurest. Samuti on inimesed karulaugu asemel söönud piibelehe ja mürgise sügislille lehti.
Enne taimede korjamist ja nende söömist tuleb kindlasti täpsemalt uurida põhjalikult nende välimust ja toimeid nin olla ohutuses veendunud.

 

Sarnased artiklid