Et burger saaks veelgi tervislikum on toidublogija Tuuli Mathisen tavalise burgerisaia asemel kasutanud kikerherne ja porgandiga täistera palaleiba, milles on jahu osakaalu vähendatud rohkem kui 30%. Täisväärtuslik ja toitainetest pungil burger sobib suurepäraselt nädalavahetuse piknikukorvi või toitvaks kontorieineks.
Porgandi-bataadi pihviga, tomati ja idudega toitev juurika täistera palaleivake
Kogus: 4
Vaja läheb
4 juurika täistera palaleiba kikerherne ja porgandiga
4 sl taimset majoneesi
Frillice salatit
4 porgandi-bataadipihvi
2 tomatit, viilutatuna
1 punane sibul, ratastena
idusid
serveerimiseks vürtsikat adžika vm meelepärast kastet
Porgandi-bataadipihvid:
2 dl punaseid läätsesid
1 porgand, koorituna
½ bataati, koorituna
2 küüslauguküünt, koorimata
1 tl vürtsköömneid
1 muna (jäta ära, kui soovid vegan versiooni ja lisa veidi rohkem kikerhernejahu või munaasendajat)
2-3 sl kikerhernejahu
oliiviõli
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
Valmistamine
Valmista esmalt porgandi-bataadi ja läätsepihvid. Selleks keeda läätsed soolvees pehmeks ning seejärel jahuta. Tükelda bataat ja porgand, piserda oliiviõliga ning puista peale veidi soola, lisa koorimata küüslauk ning küpseta ahjus 200 kraadi juures pehmeks. Riivi või töötle purustajas küpsetatud bataat, porgand ja koortest välja surutud küüslauk ühtlaseks massiks. Sega läätsed porgandi, bataadi ja küüslauguga, lisa kikerhernejahu, muna ja vürtsköömned. Maitsesta soola ja pipraga. Vormi ümarad pihvid ning tõsta õlitatud ahjuplaadile. Piserda pihve õliga ka pealt. Küpseta 200 kraadi juures ca 20 minutit, kuni pihvid on kergelt kuldsed.
Palaleivakeste jaoks tõsta leiva alumisele poolele taimset majoneesi. Sinna peale säti Frillice salat, millele aseta porgandi-bataadipihv. Sinna peale tõsta tomativiilud, sibularattad ja idud. Soovi korral lisa ka veidi särtsakat adžikat või serveeri seda palaleibadele lisaks. Tõsta peale leiva pealmine pool ja serveeri kohe.