Grilli nagu meister! Vii end kurssi nutikate grillinippidega. Retsept: lihtne šašlõkimarinaad.
kodus.ee
Sisuturundus
Lihtsad nipid aitavad saavutada maitsva grillroa. | Scanola

Lisaks heale tootevalikule mängivad grillitud roogade puhul olulist rolli ka valmistaja oskused ning teadmised.

Et tulemus oleks hõrk, tasub end grillinippidega kurssi viia. Vaata, kuidas teha grillimiseks õiged ettevalmistused ning tutvu ka hinnatud grillikoolitaja Enn Tobrelutsu nippidega.

Hea grillõli koosneb vaid naturaalsetest komponentidest 

Grillimeistrid teavad, et toiduvalmistamiseks on grilli parim süüdata õliga. Selleks vali grillõli, mis koosneb vaid looduslikest komponentidest. Nii ei jää toidule süütevahendist tingitud kõrvalmaitset. Kasutades grillsüüteõli, ei lähe süütamiseks vaja ajalehepaberit, kasetohtu või muud abimaterjali.

Naturaalne ja kvaliteetne toode on näiteks Scanola grillsüüteõli. Toode on valmistatud eestimaise rapsiõli baasil. Süttimise soodustamiseks sisaldab see ka vähesel määral lihtalkoholi, mis põleb süütamisel kiirelt ära ja võimaldab edasi puhta rapsiõli põlemist.  

Grillsüüteõli on lihtne kasutada: enne tarvitamist loksuta pudelit, seejärel vala süüteõli ühtlaselt grillsöele või puudele. Süüta kohe.

Millele tähelepanu pöörata varustuse valimisel?

* Parima tulemuse saame, grillides suletud kaanega puusöegrillil hõõguvate süte kohal. Seetõttu on hea valik nn klassikaline ufogrill.

* Grilli hõlpsamaks süütamiseks kasuta grillsüüteõli. Hea süüteõli koosneb naturaalsetest komponentidest. Kodumaine ja naturaalne toode on näiteks Scanola grillsüüteõli.

* Kasutada võib nii grillsütt kui grillbrikette. Hea süsi on see, mille kotis on suuremad ühtlase suurusega tükid ja vähem puru.

* Grillbrikett on söetootmise jääkidest kokku pressitud brikett, sisuliselt kokku pressitud tolm. Tuulise ilmaga grillkaant avades võib söe pinnale tekkinud liha ära määrida. Briketti plussiks on see, et see hõõgub kauem kui süsi. Samas annab see vähem head söearoomi.

Liha ettevalmistamine grillimiseks

* Nii eeltöötlemise kui ka grillimise ajal väldi liigseid sisselõikeid lihasse. Liha liigselt vigastades jookseb lihamahl välja ning roog jääb kuivaks ning tuimaks.

* Liha lõika ainult terava noaga, et mitte lõikepinda närustada. Nuga peab libisema kergelt läbi liha.

* Liha maitsestamisel tuleb olla ettevaatlik— maitseainetega liialdades kaob liha naturaalne maitse. Mõõdukas maitsestamine eeldab õiget tunnetust, mis tekib kogemuste ja katsetuste kaudu.

* Puidust šašlõkivardaid leota enne grillimist umbes 15 minutit vees.

* Pintselda enne grillima hakkamist grillrest kergelt õliga üle. Selleks, et küpse liha tuleks varraste küljest hästi lahti, määri ka vardaid enne grillimist grilliõliga.

* Ka vintskest lihast on võimalik valmistada mahlakas ja maitsev roog. Selleks tuleb liha laagerdada ja marineerida hapuaineid sisaldavas marinaadis. Teine võimalus on seda küpsetada madalal tulel ja pikema perioodi jooksul.   

Grillikoolitaja Enn Tobreluts jagab oma grillinippe

grillitud_puuviljad.jpg

Grillitud köögiviljad on lihale suurepäraseks lisandiks.
Scanola

* Lase lihal enne grillimist umbes tund toasoojas seista – nii ei toimu järsku temperatuurimuutust ja liha pruunistub kiiremini

* Pruunista liha alguses kõrgemal kuumusel ühelt küljelt ja siis teiselt küljelt – nii saad isuäratava triibulise välimuse. Lihalõiku tohib keerata vaid üks kord, samas toorvorste, šašlõkki ja ribisid võid keerata ka mitu korda.

* Peale liha pruunistamist tõsta liha grillil vähem kuumemale alale või kõrgemal asetsevale restile järelküpsema ja sulge grillkaas.  

* Järelküpsemise ajal võid laduda mitu lihalõiku üksteise peale, et need liigselt ei kuivaks.

* Peenikeses sooles toorvorstid aseta grillile nii, et need oleksid ühtpidi kaardus – siis on hea lapikute tangidega ühe korraga mitu vorsti ringikeerata.

Kui grillinipid selged, valmista šašlõkile ka lihtne ja mõnus marinaad

grillliha_laual.jpg

Lihtsuses peitub võlu - hea marinaadi võib valmida väga lihtsatest komponentidest.
Scanola

Selleks läheb vaja:

1 dl Olivia rapsiõli
1 dl valget veini
2 ratasteks lõigatud sibulat 1 tl purustatud pipart
2 tl soola
1 suur peotäis hakitud peterselli

Tee nii:

Sega koostisained kausis marinaadiks. Vala marinaad 1 kg lihatükkidele ja lase umbes 5 tundi seista.

 

Scanola looduslik grillsüüteõli on müügil aianduskeskustes Hansaplant ja Hortes, ehituskauplustes Espak, Decora, Ehituse ABC, suuremates Selverites ning hulgilaos Kaupmees.

Maitsvaid retsepte grillipeoks leiad SIIT.