Jõulumenüü kogused oleme arvestanud kuuele inimesele.
Seenerosolje
Eestlaste pühadelaual on rosolje ja kasukas ikka aukohal olnud. Siin üks lihavaba soovitus, kus saab edukalt kasutada sügisel purki pandud soolaseeni või sügavkülma pistetud kupatatud seeni.
Serveeri rukkileivaga või näiteks rukkinööpide või muretainakorvikeste sees.
500 g röstitud, aurutatud või keedetud peeti
300 g soolaseeni
2–3 marineeritud kurki
200 g hapukoort või maitsestamata jogurtit
100 g majoneesi
soola, musta pipart, suhkrut
hakitud peterselli ja/või tilli
Kui seened on väga soolased, siis leota neid esmalt paar tundi külmas vees, vett mõned korrad vahetades. Nõruta hoolega.
Haki peedid või riivi jämeda riiviga. Nõruta. Haki kurk väikesteks kuubikuteks.
Sega kausis jogurt/hapukoor ja majonees, maitsesta suhkru ja pipraga. Lisa seened, peet ja kurk ning sega kergelt läbi.
Kaunista maitserohelisega ja serveeri.
PS Kui serveerid salatit alles järgmisel päeval, siis võid kastet natuke vähem teha.
Eelroog. Suitsulõhe rukkileiva, kurgi ja sinepikastmega
Veidi Skandinaavia-pärane eelroog pidulikuks puhuks.
Kuuele
6–12 viilu täisteraleiba või seemneleiba
1 pikk kurk
3 sl valge veini äädikat, õunaäädikat või riisiäädikat
1 sl hakitud värsket tilli
240 g külmsuitsulõhet õhukeste viiludena
3 sl tilli-sinepikastet või tilliga segatud sinepit
soola ja musta pipart
Sega kausis äädikas ja hakitud till, maitsesta soola-pipraga.
Lõika pestud kurk köögiviljakoorijaga pikkadeks laastudeks. Pane kurgiviilud tilli-äädikamarinaadi sisse ja lase 30 minutit maitsestuda.
Rösti leivaviilud krõbedaks.
Laota suitsulõheviilud serveerimisvaagnale või taldrikutele, jahvata veskist veidi pipart peale.
Kõrvale tõsta nõrutatud kurgiviilud, viilutatud rukkileib ning väikeses kausis tilli-sinepikaste.
Nipp: kasuta valmis tilli-sinepikastet („Juustukuningate” poes on väga maitsev purgikaste!) või sega veidi hakitud tilli mahedama sinepi hulka või sega hoopis tilli ja sinepit majoneesi hulka.
Põhiroog. Ahjulõhe krõbeda ürdikattega
Uhke ja külluslik ahjulõhe krõbeda ürdi-riivsaiakattega ja röstitud sidrunitega. Maitseb hästi nii kuumalt kui ka toasoojalt, võib serveerida nii portsjontükkidena kui ka Rootsi laual.
1–1,2 kg tükk lõhefileed
3 sl Dijoni sinepit
soola ja musta pipart
Ürdi-riivsaiasegu:
5 sl panko’t või 4 sl tavalist riivsaia
5 sl hakitud siledalehist peterselli
2 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket või 1 tl kuivatatud estragoni (soovi korral)
2–3 sl oliiviõli
Lisaks:
3–4 väiksemat sidrunit
Valmista ette lõhe. Selleks eemalda pintsettidega kõik pisikesed luud, samuti eemalda rasvane kõhuäär. Lõika lõhe soovi korral sobiva suurusega portsjontükkideks, aga ära nahka läbi lõika. Tõsta kala ahjuvormi.
Määri kalale õhuke kiht sinepit, maitsesta soola-pipraga.
Sega ürdikatte komponendid omavahel ehk siis riivsai, hakitud petersell ja till ning kuivatatud estragon. Lisa oliiviõli, sega ning jaota ühtlase kihina kalale.
Pese sidrunid hoolega, lõika sektoriteks ja eemalda seemned. Säti sidrunisektorid ahjuvormi ümber kala, nirista peale veel veidi oliiviõli.
Küpseta 220-kraadises ahjus 15–20 minutit, kuni kala on piisavalt läbi küpsenud, ürdi-riivsaiakate mõnusalt krõbe ja sidrunid kuldpruunid.
Mascarpone-šokolaadikreem
Jõuluõhtu magustoiduks sobib hästi väike luksuslik mascarpone-šokolaadikreem, mida kaunistavad punased marjad. Meie kasutasime kirsse, aga sobivad erinevad kompoti- või sügavkülmamarjad.
200 g tumedat šokolaadi
200 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort
6 sl koorelikööri
250 g mascarpone’t
kaunistuseks marju
Murra šokolaad tükkideks ja pane 1,5–2 minutiks mikrolaineahju, kuni šokolaad on sulanud.
Vahusta rõõsk koor ja lisa kooreliköör. Hõõru mascarpone pehmeks ning sega vahukoore hulka.
Kui šokolaadisegu ja toorjuustusegu on mõlemad toasoojad, siis sega siiruviiruliselt kokku.
Jaota väikestesse magustoidupokaalidesse ja kaunista marjadega. Serveeri kohe või hoia serveerimiseni jahedas.