Kartul muutub pannil ja ahjus mürgiseks?
Mai Maser
toitumisteadlane
Viilutatud/tükeldatud kartuli võiks enne küpsema panemist paberrätiku või lapiga kuivatada. | Shutterstock

Kas ahju pannes muutub kartul mürgiseks, näiteks toores kartul viilutatuna pannil, isegi kui see ei ole roheline?

Tõepoolest on kirjutatud mitmeid arvamusi mitte ainult kartuli solaniinisisaldusest, mis tekib päikesevalguse käes ja on närvimürk, vaid ka võimalikest muutustest viilutatud kartuli pinnal. Kartuli lõikamisel (viilutamisel) lõhume kartuli rakke, kartul läheb märjaks ja tärklis tuleb pinnale – see aga õhuhapniku toimel oksüdeerub.
Oksüdatsiooni ei loeta otseselt mürgiseks muutumiseks, vaid kehale vajalike antioksüdantide (mille hulka kuulub ka C-vitamiin) kulutamiseks. Piltlikult.

Edasi lugemiseks

Esimene kuu 0.99€, edaspidi 2.99€ kuus

Sarnased artiklid