Karulauk, juust ja ploomid - 5 jõululaua maitset, mis muudavad traditsioonilised road huvitavaks
kodus.ee
Shutterstock

Seapraad, verivorst, hapukapsas ja ahjukana - juba esimesest ampsust tekitavad need traditsioonilised road mõnusa jõulutunde. Aga olgem ausad, iga aasta ühte ja sama süüa ei jaksa. HKScan Baltikumi turundusdirektor Janne Laik-Lõhmus avaldas, mis on need põnevad koostisosad, mille abil traditsioonilised jõuluroad uudseks muuta.

Õun + jõhvikad = jõul

 

Õun ja jõhvikas on samuti jõulude klassika. Aga oled Sa söönud õunte ja jõhvikatega täidetud kana? See on juba midagi uut ja huvitavat. Hapukad jõhvikas ja õun annavad tavapärasele kana maitsele huvitava ning värskema meki. Kui oled eriti suur jõhvikate fänn, siis sobib ahjukana kõrvale väga hästi lisandina jõhvikakaste. Mõnele võib tunduda, et roog läheb selliselt liiga hapukaks, aga vastupidi, vedel jõhvikakaste lisab kanale veelgi mahlasust.

 

Juustused maitsed

 

Teine koostisosa, mis alati kana juurde sobib on juust. Näiteks kolme juustuga kanavardad on täpselt selline liharoog, mida tavaliselt jõululaualt ei leia, aga mis muudab muidu kartulist, hapukapsast ja jõhvikamoosist koosneva jõululaua olulisemalt omapärasemaks.

 

Jõhvikad vorstis

 

Verivorstid jõhvikamoosiga on lollikindel maitsetekombinatsioon. Aga on keegi kunagi proovinud panna jõhvikaid vorsti sisse? See on nii moegi jaoks ehk midagi muud. Vorsti valmistamisel pane sinna sisse nii jõhvikamoosi kui ka kuivatatud jõhvikaid. Kui endal viitsimist või osavust nii palju ei ole, et hakkaks ise algusest peale vorsti valmistama, siis see on täiesti okei. Poelettidel on täiesti olemas verivorstid, kus jõhvikamoos on juba sisse pandud.

 

Ploomid ja seapraad

 

Kas sa üldse tähistasid jõule, kui sa seapraadi ei söönud? Tähistasid ikka, aga nendele, kes traditsioonidest lugu peavad võivad oma seapraele lisada ka ploome. Selline puuviljase maitsega seakaelakarbonaad kõlab väga uhkelt, kuid tegelikult on seda lihtne teha. Valmista ehtsatest ploomidest marinaad, lisa vürtsi tšilli, ingveri, kaneeli ja muskaatpähkliga. Kui ka see on liigne vaev, siis leiad juba marineeritud lihatüki ka poest. Sinule jääb ainult ahju pistmise vae.

 

Karulauku võib ka talvel kasutada

 

Jah, me kõik armastame värske karulauguga küpsetamist varakevadel, aga tegelikult võib seda hoida ka talveks. Seega need, kes kevadel oma varusid korralikult täiendasid võivad need nüüd välja otsida ja karulauku kasutada näiteks liharohkete vorstide valmistamiseks, sest karulauk on hea krehvtine maitsetaim aastaringselt. Seega miks mitte üllatada perekonda ja sõpru jõululaua ümber karulauguga?

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid