Milline materjal on parim?
Pannide nakkumisvastaseks katteks kasutatakse mitut materjali: keraamikat, terast, emaili, titaani ja teflonit. Keraamilise kattega pann kannatab suuremat kuumust kui teflonpann, mis kipub suurematel temperatuuridel kummi minema. Malmpann peab vastu ka metallist tarvukutele ja on seetõttu mugav. Emailikatte puhul tuleb olla hoolas, sest see ei talu teravamaid abivahendeid. Teflonkate loodi kunagi selleks, et toit panni külge kinni ei nakkuks, kuid laias laastus võib öelda, et tänapäeval tagab juba enamik kattematerjale mittenakkumise.
Mõned tootjad annavad malmpannile isegi eluaegse garantii, seda aga juhul, kui panni õigesti hooldatakse ja sellel rooste ei lasta minna. "Keskmise panni keskmine eluiga arvatakse olevat kolm kuni viisaastat sõltuvalt sellest, kuidas panni hoitakse ja hooldatakse" lisab Virge Teets.
Teraspannid sarnanevad malmpanniga, on vastupidavad ja sobivad ka ahjus kasutamiseks.
Kvaliteeti ei taha aga mitte ainult kattematerjal, vaid ka see, kui pannikõhja katab metallplaat. See tugevab panni ja vähendab toidu põhjakõrbemist.
Elektripliidile on hea malmpann
Erinevad pliidid käituvad erinevalt, seda just temperatuuri kõrguse ja ühtluse osas. Näiteks on gaasipliidile iseloomulik väga suur kuumus ja seetõttu tuleks selle jaoks soetada pann, mille kõik detailid oleksid kuumakindlad. Elektripliidi puhul on temperatuurikõikumine üsna suur ja seetõttu vajab see malmist panni, mis säilitab kaua kuumust.
Kui kodus on puupliit, on soovitatav järgida gaasipliidi jaoks mõeldud reegleid. Laias laastus oleks tervitatav valmistada toitu paksu põhjaga pannil, mis peab vastu suurele kuumusele.
Induktsioonpliidil saab kasutada ainult spetsiaalseid panne, sest muud pannid ei hakka seal lihtsalt tööle - see tähendab, et pann ei lähe soojaks. Induktsioonpliidile loodud pannil on ferromagneetiline põhi, mis soojeneb vastastikusel mõjul pliidiga ja on seejärel toidu valmistamiseks valmis.
Mida paksem põhi, seda vähem kõrbeb
Kuidas panni toiduvalmistamisel õigesti kasutada? Virge Teets rõhutab, et kindlasti tuleb kasutada pliidiauguga ühesuurust panni. Nii saab valmiv roog vajaliku ja ühtlase soojuse ning kõik komponendid küpsevad üheaegselt ega teki ohtu, et osa toidust jääb tooreks või on üleküpsenud.
Panni paks põhi tagab ühtlase kuumuse ja hoiab ära toidu kõrbemise. Mida paksem põhi, seda väiksem on mure toidu kõrbemise pärast.
Keraamilisel pliidil võiks malmpanniga ettevaatlik olla, sest malm on raske ja võib pliiti kriimustada.
Malmist panni omapära seineb selle aeglases kuumenemises ja võimes säilitada kaua kuumust, mis soodustab ühtlast soojust vajavate toitude valmistamist.
Panni pese käsitsi
Panni eluiga mõjutab kindlasti ka hea ja õige hooldus. Panni tuleks pesta käsitsi, mitte pesumasinas. See aitab pikendada toote eluiga. Samuti pole mõistlik pesta otse pliidilt võetud kuuma panni, eriti külma veega - selline tegevus kahjustab panni pinda. Enne pesema asumist tuleb lasta pannil jahtuda. Kindlasti ei tohi kasutada metallist nuge või pannilabidaid - metall kahjustab panni pinda.
Kui panni kate on rikutud, ei küpse toit enam ühtlaselt ja kipub kõrbema. Eriti tähelepanelik tuleks olla malmist panni puhul, sest selle pind on kriimustustele vastuvõtlikum kui näiteks keraamilisest materjalist toodete pind.