Magus ja värviline peet
Marika Vingissar
Küpsised peedipestoga. | Shutterstock

Isegi vastu kevadet on peet veel mahlane ja lõigates imbub seal punast mahla, mis kõik ära värvib. Punase peedi värvaine on vees lahustuv, nii et seda on lihtne tööpindadelt ja riietelt maha pesta. Peet on magus ja pähklimaitseline. Kui ahjus küpsetada, muutub maitse veel paremaks. Peet sobib ka küpsetistesse. Keedetud peeti võib marineerida või lisada sellele lihtsalt palsamiäädikat. Peedi sõbrad on juustud, sobivad nii feta, kitse- kui ka sinihallitusjuust. Kuna peet on magus, võib peeditoitudele alati lisada pisut sidrunimahla või palsamiäädikat.

Küpsised peedipestoga

 

300 g tooreid peete

2 sl õli

2 küüslaugupea

1 tl tüümiani

soola, musta pipart

½ dl röstitud seedriseemneid (pähkleid, kõrvitsaseemneid)

½ dl riivitud tugevamaitselist juustu (parmesani)

sorts sidrunimahla

sorts palsamiäädikat

soolaseid küpsiseid (kreekereid)

 

Lõika peedid sektoriteks ja pane koos terve küüslaugupeaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nõrista peale õli, puista peale tüümian ning sega, et kõik tükid ja küüslauk oleksid õlised.

Küpseta 200-kraadises ahjus 40–45 minutit.

Jahuta ja pane peeditükid köögikombaini, pigista juurde pehmeks küpsenud küüslauguküüned. Lisa sool, pipar, riivitud juust ja röstitud seemned või pähklid. Sega ühtlaseks ning maitsesta sidrunimahla ja palsamiäädikaga.

Kata küpsised pestoga ja kaunista juustulaastudega.

Peedipüreesupp.
Shutterstock

Peedipüreesupp

4 portsjonit

 

800 g peete

200 g porgandeid

1 hapu õun

1 sibul

2 küüslauguküünt

1–2 sl võid

1 l köögiviljapuljongit

2 sl palsamiäädikat

2 sl sulatatud juustu

 

Tükelda peedid, porgandid ja õun, haki sibul ja küüslauguküüned.

Sulata poti põhjas või ning kuumuta sibulat ja küüslauku paar minutit. Lisa tükeldatud köögivili ja kuumuta segades veel 3–5 minutit.

Kalla peale kuum puljong, lisa palsamiäädikas ning hauta madalal kuumusel, kuni peet ja porgand on pehmed. Äädikas või sidrunimahl säilitavad peedi ilusa värvi.

Maitsesta sulatatud juustuga. Püreesta saumikseriga ühtlaseks.

Ilusa punase supi peale võib panna tilga koort või murendatud sinihallitusjuustu.

 

Soe kitsejuustu-peedisalat.
Shutterstock

Soe kitsejuustu-peedisalat

4 portsjonit

 

600 g väikseid peete

10 kadakamarja

3 sl õli

2 sl punase veini- või palsamäädikat

1 sl mett

¾ tl soola

80 g vinnutatud sinki

4 viilu röstsaia

4 viilu kitsejuustu

1 l salatisegu (erinevaid lehti)

1 dl oliive

 

Pese ja koori peedid ning lõika sektoriteks. Purusta noaga vajutades kadakamarjad.

Pane peeditükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning sega juurde õli, veiniäädikas, mesi, kadakamarjad ja sool. Küpseta 225-kraadises ahjus 30–35 minutit, kuni peedid on peaaegu küpsed, kuid mitte veel pehmed. Võta peedid ahjust.

Lõika singiviilud pooleks ning pane peedi hulka. Kata röstsaiaviilud kitsejuustuga, lõika pooleks ja pane peetide peale. Tõsta ahjuplaat tagasi ahju ning küpseta veel 8–10 minutit, kuni sink on muutunud krõbedaks ja kitsejuust sulanud.

Loputa salatilehed ja kuivata majapidamispaberiga. Laota salatilehed vaagnale. Tõsta peale peedi-, singi- ja saiatükid koos küpsetusleemega. Puista peale oliive.

Salati saab kiiremini valmis, kui kasutada keedetud väikseid peete. Maitsesta samamoodi ning küpseta neid koos singi, juustu ja röstsaiaga ahjus umbes 10 minutit.

 

Peeditartar

6 portsjonit

 

600 g peete

1 sl oliiviõli

½ punast sibulat

1 sl kappareid

1 küüslauguküüs

½ dl hakitud rohelist sibulat

½ dl hakitud peterselli

1 tl Dijoni sinepit

1 tl vahtrasiirupit

1 tl peenikest soola

pisut musta pipart

2 dl majoneesi

2 tl riivitud mädarõigast (purgist)

kaunistuseks rukolat

 

Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori ja lõika peedid sektoriteks. Nirista õli peale ja küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 30 minutit. Jahuta.

Haki peedid hästi peeneks. Koori ja haki sibul, haki kapparid ja ürdid. Lisa sinep, siirup ja sool, pressi hulka küüslauguküüs ning sega kõik kokku. Pane tartar vormi ja tõsta külmkappi. Enne serveerimist kummuta vormist välja ning kaunista hakitud ürtide või rukolaga.

Sega mädarõigas majoneesiga ja serveeri eraldi nõus.

Kuigi ahjus küpsetamine võtab aega, tasub see ära, sest küpsenud peedid jäävad mõnusalt pähklimaitselised.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid