Neljale
Tarvis läheb:
4 parajalt suurt artišokki
1 sidruni mahl
60 g võid
1 hakitud šalottsibul
2 hakitud küüslauguküünt
1 dl kuiva valget veini
50 g riivsaia
4 sl hakitud siledalehist peterselli
4 sl riivitud parmesani või muud kõvemat juustu
soola ja musta pipart
Tee nii:
Täida pott veega, aseta aurutusrest paika.
Lõika terava noaga igal artišokil u 2–3 cm õisiku ülemisest otsast maha, samuti lõika maha varreosa, nii et köögivili kenasti püsti püsiks. Eemalda välimised puisemad lehed, seejärel uurista väikese lusika abil ära ka artišoki südamikku katvad pisikesed lehed. Alles peaks jääma vaid artišoki südamik ning seda ümbritsevad mahlakamad lehed. Nirista iga artišoki sisse lusikatäis sidrunimahla, vältimaks köögivilja tumenemist.
Aseta artišokid aurutusrestile, varrepool ülal. Kata pott kaanega ning auruta tasasel tulel u 15–20 minutit, kuni artišokid on peaaegu pehmed. Tõsta taldrikule ja lase veidi jahtuda.
Samal ajal sulata või väikeses potis. Lisa hakitud sibul ja küüslauk ning prae tasasel tulel umbes 3 minutit. Lisa vein ning kuumuta veel mõned minutid. Sega juurde riivsai ja hakitud petersell, maitsesta soola-pipraga.
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Aseta veidi jahtunud artišokid ahjuvormi üksteise kõrvale. Täida iga artišokk riivsaiaseguga, samuti proovi täidist sokutada lehtede vahele. Puista igale artišokile supilusikatäis parmesani.
Küpseta 15–20 minutit, kuni riivsai on krõbe ja kuldne.
Artišokidipp mündiga
Neljale
Tarvis läheb:
280 g purk artišokisüdamikke õlis
korralik peotäis värskeid mündilehti
3 sl hapukoort või maitsestamata jogurtit
1–2 tl sidrunimahla
soola ja musta pipart
Tee nii:
Kalla artišokid kannmikseri nõusse, lisades ka umbes poole purgis olevast õlist. Lisa mündilehed, sidrunimahl ja jogurt või hapukoor ning töötle ühtlaseks. Maitsesta soola-pipraga ning kui vaja, lisa veel sidrunimahla.
Hoia serveerimiseni külmkapis.