Millal on arbuus küps ja kuidas sellest aru saada?
Kaja Kurg
Küps arbuus korista kohe, sest üle küpsenud vili muutub seest pudruseks. | Shutterstock

Arbuuside kasvatamine on meil juba täitsa tavaline. Need, kes seda tänavu esimest korda teevad, koguvad alles kogemusi ja kindlasti küsivad nüüd, kuidas aru saada, millal arbuus on küps ja selle võib ära süüa.

Kõigepealt viitab arbuusi küpsusele see, kui koor enam ei läigi, vaid on tuhmunud. Vili enam ei suurene, viljavars hakkab kuivama. Sõrmega vastu vilja koputades kostab õõnes kõla.

Tavaliselt on arbuusi alumine, valguse eest varjatud osa heledam. Kui see on tõmbunud esialgsest kreemist või kahvaturohelisest kollaseks, vihjab seegi, et vili hakkab küpseks saama.

Küps arbuus korista kohe, sest üle küpsenud vili muutub seest pudruseks, kaotab hea maitse ning lõpuks rikneb täiesti. Arbuus säilib paar nädalat 15 kraadi juures, soojemas kohas valmib kiiresti üle.

Kui koristasid arbuusi liiga vara, siis on hea teada, et kuigivõrd valmib ta ka järele. Peenras täisküpseks saades oleks ta olnud siiski magusam.

Seemne võtmiseks aga võikski välja valitud viljal lasta soojas ruumis üle küpseda (mitte mädanemiseni!) – nii saab paremate omadustega seemne.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid