Soojad supid külma päeva. Neli tervist turgutavat suppi

Marju Randmer-Nellis
Koorene lõhesupp porruga. | Marju Randmer-Nellis

Soe supp on tänuväärne toit.  Mitte vähetähtis pole ka see, et supi saab kiiresti valmis ning tegemist on rahakotisõbraliku toiduga.

 

1. Koorene lõhesupp porruga
 

Elu on näidanud, et see lihtsa vaevaga valmiv koorene lõhesupp maitseb ka neile, kes muidu kalasuppi ei armasta!

4 sööjale

50 g võid

törts oliiviõli

1 suur porru

1 suur porgand

4 kartulit

peotäis tilli (koos vartega)

soola-pipart

2 l (kana)puljongit

100 ml rõõska koort (sobib nii 10% kui ka rammusam 35%)

u 400 g lõhefileed

Puhasta porru – eemalda koledad pealmised lehed ning lõika porru pikkupidi pooleks, kuid nii, et juurte ots jääks terveks. Sel juhul avanevad kõik kihid, aga porru ei lagune laiali. Seejärel loputa porru kraani all puhtaks (juureosa hoia üleval, siis pudenevad muld ja liiv kraanikaussi). Lõika porru ristipidi u 1 cm jämedusteks ribadeks. Riivi porgand jämeda riiviga ja tükelda kooritud kartulid suupärasteks tükkideks.

Seejärel pista potti või ja törts oliiviõli ning lase võil ära sulada. Esimesena pane potti porru ja tillivarred, kuumuta neid paar minutit väiksel tulel. Seejärel lisa porgandid. Maitsesta musta pipra ja soolaga (viimast pane vähe, sest puljong on üldiselt üsna soolane). Sega ja kuumuta veel paar minutit.

Lisa kartul ja puljong. Keeda suppi seni, kuni kartulid on pehmed (10–15 minutit). Keemise ajal kontrolli, kas filees ei leidu üksikuid luid, ja lõika siis kalaliha u 1,5 x 1,5 cm kuubikuteks.

Võta pott tulelt. Vala juurde koor ja sega, seejärel lisa lõhekuubikud. Juba mõnekümne sekundiga muutuvad kalatükid silme all heleroosaks ja supp ongi valmis! Eemalda supist tillivarred ning maitsesta rooga värske hakitud tilliga. Maitse ja vajadusel lisa soola-pipart.

Serveerimisel on mõnus kõrvale ampsata ahjusooja saia ürdivõiga.

Tummine oa-kruubisupp tomatiga. | Marju Randmer-Nellis

2. Tummine oa-kruubisupp tomatiga
 

Toekas supp jahedamateks päevadeks, kusjuures roog maitseb järgmisel päeval veelgi paremini.

4 sööjale

1 suur porgand

2 varsselleri vart

1 sibul

1 loorberileht

1 sl võid

2 sl oliiviõli

soola-pipart

1 l vett

400 g valgeid konservube

3 peotäit odrakruupe

4 suurt küpset tomatit

väike peotäis tüümianilehti

 

Pane potti või ja oliiviõli, loorberileht ning kuubikuteks hakitud porgand, varsseller ja sibul. Maitsesta soola-pipraga. Kuumuta keskmisel tulel u 10 minutit, segades aeg-ajalt.

Haki tomatid tükkideks, kurna oad, loputa kruubid sõelal ja pane koos veega potti. Lisa ka tüümianilehed. Keeda, kuni kruubid on pehmed (u 20 min), lisades vajadusel vett. Serveeri kohe. Kui soovid suppi järgmisel päeval soojendada, lisa sellele veidi vett.

 

Vürstikas lillkapsa-karrisupp. | Marju Randmer-Nellis

3. Lillkapsa-karrisupp
 

Mõnusalt vürtsikas ja soojendav supp, millesse tasub lillakapsast tüdinedes sisse pista ka teisi sügisvilju. Proovi näiteks kõrvitsat, kartulit, maguskartulit vms!

4 sööjale

1 keskmine lillkapsapea

1 porru

väike tilk oliiviõli

1 sl võid

u 2 cm pikkune tükk ingverit

1–2 tl karripulbrit

1½ l vett

200 ml rammusat kookospiima

1 laimi mahl

Lõika lillkapsas väikesteks õisikuteks. Poolita ja pese porru, haki u 1 cm jämedusteks tükkideks. Haki ingver peenikesteks ribadeks või tükkideks.

Pane potti oliiviõli ja või, lase võil sulada. Lisa porru ja kuumuta paar minutit, segades aeg-ajalt. Lisa peeneks hakitud ingver ja karripulber, kuumuta segades umbes minut. Lisa lillkapsaõisikud ja kuumuta veel segades paar minutit.

Lisa vesi ja keeda u 10 minutit, kuni lillkapsas on pehme. Võta tulelt, lisa kookospiim ning maitsesta värskelt pressitud laimimahlaga.

 

4. Röstitud porgandi püreesupp apelsiniga
 

Röstitud porgandid annavad sellele supile omapärase maitse ning jahedatel õhtutel on soojendav ingver supis mõnus kaaslane.

4 sööjale

1 kg porgandeid

1 suur sibul

peotäis tüümianilehti

soola-pipart

2 sl oliiviõli

1 apelsini mahl

500 ml porgandimahla

500–750 ml vett

u 2 cm suurune tükk ingverit

Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika kooritud porgandid u 5 cm pikkusteks juppideks ja aseta koos neljaks sektoriks lõigatud sibulaga ahjuplaadile. Puista peale tüümianilehed, soola-pipart ja oliiviõli. Sega kätega läbi, nii et porgandid oleksid õliga koos. Rösti ahjus u 45 minutit, kuni porgandid on pehmed.

Kalla ahjuplaadi sisu potti. Lisa porgandi- ja apelsinimahl ning peenelt riivitud ingver. Kuumuta keemiseni ja lase madalal tulel u 10 minutit podiseda. Püüresta, vajadusel lisa kuuma vett. Maitse ja kui vaja, lisa soola-pipart.

 

Sarnased artiklid