Soojendav Portugali lehtkapsasupp

Pille Petersoo
Soojendav Portugali lehtkapsasupp. | Juta Kübarsepp

Väga mõnusa maitsega soojendav supp caldo verde Portugali köögist. Kohustuslikud on vaid kolm komponenti:  vesi, kartul ja lehtkapsas, ent vürtsikas chorizo-vorst teeb roa ainult maitsvamaks.

Neljale

u 150 g jupp chorizo’t
1 suurem sibul
2–3 küüslauguküünt
1 l vett või puljongit
3–4 parajalt suurt kartulit
200 g lehtkapsast
soola ja musta või valget pipart

Eemalda vajaduse korral chorizo’lt kest ning lõika vorst umbes poole sentimeetri paksusteks viiludeks. Pane vorstiviilud potti ning kuumuta aeg-ajalt segades keskmisel kuumusel, kuni need on kenasti kuldpruunid ning suitsutatud paprika pulbrist läbi imbunud rasv on poti põhja vähemalt osaliselt katnud.

Tõsta praetud chorizo-viilud potist kurnlusikaga välja ja pane taldrikule ootele. Kui poti põhjas tundub õli vähe olevat, lisa sorts oliiviõli. Koori sibul, haki peeneks. Pane potti ja prae umbes 5 minutit. Siis lisa peenelt hakitud küüslauk ja prae veel minut aega.

Lisa kooritud ja hakitud kartulid, sega läbi. Maitsesta soola-pipraga, lisa kuum vesi või puljong. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ning keeda 15–20 minutit, kuni kartulikuubikud on pehmed.

Soovi korral püreesta supp täielikult või osaliselt, kasutades nt saumikserit. Kartulite keetmise ajal pese lehtkapsalehed hoolikalt ning lõika välja keskmine roots. Pane lehtkapsalehed paarikaupa kokku, keera rulli ja lõika siis hästi-hästi õhukesteks ribadeks. (Kokanduses on selle hakkimistehnika nimetus chiffonade.)

Kui kartulid on pehmed ja supp (soovi korral) püreestatud, lisa potti peenikesed lehtkapsaribad. Kuumuta läbi ja serveeri. Igasse supitaldrikusse pane ka mõned praetud chorizo-viilud.

NIPP: Taimse variandi puhul prae sibul ja küüslauk oliiviõlis, maitsesta julgelt supp suitsutatud paprika pulbriga. Supi võib vabalt eelmisel päeval valmis keeta ja enne serveerimist uuesti soojendada – maitse sellest vaid paraneb.

Artikli märksõnad